zaterdag 25 mei 2013

Tegen Beter Weten 7

Zaterdag 25 mei 2013 
Cover van Tegen Beter Weten deel 7

Poëziewedstrijd
In het jaar 2000 schreef de Vrije Universiteit (VU) van Amsterdam als onderdeel van het themaproject 'Dichter bij de waarheid' voor het eerst een prijsvraag uit om gedichten te schrijven waarin wetenschap een rol speelt. De uitdaging was gelegen in de vraagstelling of dichtkunst en wetenschap niet te ver uiteen lagen om tot een zinvolle, kwalitatief aanvaardbare synthese te geraken.Dat bleek niet het geval te zijn; integendeel!

Hart & Ziel
Daar waar in de eerste jaren de VU-Podium-Poëzieprijs de 'wetenschap in de breedste zin des woords' tot thema heeft, is in het jaar 2006 gekozen voor een minder omvattend subthema: 'hart & ziel'. De samensteller en coördinator van deze dichtbundel - Gert J. Peelen - schrijft in zijn woord vooraf dat aan René Descartes (1596-1650) wordt toegeschreven dat hij de idee lanceerde dat er sprake is van een fundamentele scheiding tussen lichaam & geest. Zo maakte deze Franse filosoof het voor zichzelf mogelijk om tegelijk onafhankelijk wetenschapper ze zijn èn daarbij ook een gelovig mens te blijven.
De uitgave van 2006 kreeg als titel: 'Tegen beter weten 7', met als subtitel: 'hart & ziel'. 

Ruim 900 gedichten van zo'n 300 dichters
Dit jaarthema bood allerlei dichters volop mogelijkheden voor een benadering vanuit uiteenlopende gezichtspunten en disciplines; niet alleen de biomedische, maar bijvoorbeeld ook de psychologische en de religieuze. Toen de inzendtermijn sloot, bleek dat de oproep om gedichten in te zenden, leidde tot de eindstand van bijna 300 dichters met een totaal van meer dan 900 ingezonden gedichten.

Jury
De jury van VU-podium stond onder voorzitterschap van Theo de Boer. Ook Arko Oderwald, Rita Vrij en Hein Walter maakten deel uit van deze vier leden tellende jury.

Prijzen
Deze bloemlezing bevat 26 gedichten van 23 deelnemende dichters.
De jury heeft Floor Buschenhenke bekroond met de ‘VU-podium Poëzieprijs 2006’.
De winnende gedichten zijn:
· 1e prijs: ‘Magnetic Resonance Imaging Scanner’ van Floor Buschenhenke;
· 2e prijs: ‘Tedere blasfemieën’ van Mark Meekers;
· 3e prijs: ‘Verwachting' van Atze van Wieren.

Poëzieserie
Dit zevende deel in de poëzieserie “Tegen beter weten is een uitgave van het toenmalige VU-podium, gelieerd aan de Vrije Universiteit (VU), het VU-medisch centrum en Christelijke Hogeschool Windesheim.
Andere delen uit deze serie ‘Tegen beter weten’ zijn:
Verwachting van Atze 
Het met de derde prijs bekroonde gedicht van Atze van Wieren draagt de titel 'Verwachting' en luidt als volgt: 

Verwachting

Mijn hart ligt bloot en open,
men kijkt in kamers rond,
men morrelt aan de kleppen.

Mijn hart dat oversloeg
toen jij er intrek nam,
vroeg of het breken kon.

Mijn hart dat overliep,
dat op mijn lippen lag,
dat sprak in vreemde tongen.

Men legt nu ruis en tonen vast
in norse meetpatronen.
Men spreekt verwachting uit.

Geen opmerkingen: