dinsdag 21 mei 2013

Regiocomité Fryslân van de VU-Verening bijeen in Leeuwarden

Dinsdag 21 mei 2013 
VU-connected-activiteiten betrekken je bij samenlevingsvraagstukken













Regionaal verband Fryslân
Aan het eind van de middag komen de leden van het Regiocomité Fyslân van de VU-Vereniging bijeen in Stenden University Hotel te Leeuwarden. Na ontvangst in de lobby van het hotel nuttigen we een maaltijd in de Canteen van Stenden Hogeschool, alvorens we de avondvergadering van ons Regiocomité aanvangen.
Enkele malen per jaar komt dit Regiocomité bijeen om onder andere nieuwe publieksactiviteiten in de Provincie Fryslân te organiseren en om de lopende zaken in ons landelijk Verenigingsverband met elkaar te bepreken, veelal ter voorbereiding op de vergadering van de Landelijke Ledenraad, waarin ik samen met drie andere leden van ons Regiocomité Fryslân deelneem.

Ingekomen Stukken
In een organisatie als de VU-Vereniging met al haar instellingen zoals bijvoorbeeld de Vrije Universiteit, het VU-medisch centrum en Christelijke Hogeschool Windesheim èn met al haar Verenigingsgremia zoals bijvoorbeeld de Raad van Toezicht, het Verenigingsbestuur, de Ledenraad en de Benoemingsadviescommissie èn ons aller gemeenschappelijk publiekspodium VU-Connected gebeurt veel, dus het ligt ook voor de hand dat we vanavond eerst maar eens beginnen met de altijd weer indrukwekkende lijst van Ingekomen Stukken, waarvan een aantal later in de agendapunten nader zullen worden besproken.

Publieksactiviteiten
Eén van de kernpunten op onze agenda betreft het Activiteitenoverzicht. Eerst evalueren we onze publieksactiviteiten van de afgelopen periode en daarna komt de planning van de nieuwe publieksactiviteiten aan bod.
We evalueren vanavond de VU-Connected-lezing over Conflict en Verzoening in Colombia, die ruim een week geleden op maandag 13 mei 2013 werd verzorgd door dr. Henk Vijver en Harry Stinis.
Daarna bespreken we enkele komende publieksactiviteiten, zoals een drieluik in 2013 over het Wereldvoedselvraagstuk in relatie tot onze provincie Fryslân, de Sminialezing 2013 over 'Genen, Gedrag en Gezondheid', de Statutaire Ledenvergadering Fryslân 2013 en de VU-Alumnibijeenkomst 2014.

Verenigingszaken: Governance & Toezicht
Bij de bespreking van de Verenigingszaken besteden we veel tijd aan de plannen met betrekking tot de herstructurering van onze VU-Vereniging.
Als Fries Regiocomité gaan we voor het handhaven en vernieuwen van de huidige VU-Vereniging. Daarbij maken we onderscheid tussen enerzijds VU-Verenigingsleden en anderzijds Vrienden van de VU-Vereniging. De Verenigingsleden treden toe tot het statutaire verband op grond van bijvoorbeeld het onderschrijven van de grondslag in de statuten. Zij staan in alle rechten en plichten conform de Verenigingsstatuten en kunnen ook zitting nemen in de statutaire Verenigingcommissies (zoals bijvoorbeeld de Ledenraad) in de Verenigingsdemocratie.

Verenigingszaken: Bezinning & Inspiratie
Vrienden van de VU-Vereniging willen zich om andere dan genoemde redenen aansluiten bij de VU-Vereniging, bijvoorbeeld om publieksactiviteiten bij te wonen, of om bijvoorbeeld deel te nemen in een Maatschappelijke Raad, waarvan de leden wordt gevraagd als klankbord te fungeren voor alles wat speelt binnen en buiten de VU-Vereniging, en in relatie tot de samenleving.

Verenigingszaken: Verkiezing en Bestuur & Toezicht
Verkiezingen van Regiocomitéleden en Ledenraadsleden en leden van het Verenigingsbestuur kan dan op dezelfde wijze als nu blijven plaatsvinden: door statutaire leden.
Als het Verenigingsbestuur wordt uitgebreid tot vijf bestuurders (waaronder twee instellingsbestuurders, een externe onafhankelijke voorzitter en twee externe onafhankelijke bestuurders) kan de Raad van Toezicht van de Vereniging worden opgeheven.

Vacatures in het Friese Regiocomité
In de Statutaire Ledenvergadering van de provincie Fryslân vinden de herbenoemingen en de nieuwe benoemingen plaats van de leden van het Regiocomité en van de Ledenraad. We inventariseren in welke vacatures we in oktober 2013 met ingang van aanvang 2014 moeten voorzien.
Er kunnen wel drie nieuwe Regiocomitéleden worden benoemd, dus we zijn op zoek naar kundige kandidaten voor deze interessante functies, waarvan tenminste twee van de drie kandidaten ook in aanmerking komen om zitting te nemen in de landelijke Ledenraad.

Geen opmerkingen: