zondag 19 mei 2013

Naar Buiten op de Hunebedroute (3.2) en op de Berkenheuvelroute (3.1)

Pinksterzondag 19 mei 2013 
Over het onverharde zandpad van de  Steenwijkerweg naar Diever



















Op een mooie Pinksterdag
Leen Jongewaard zong nu al weer 45 jaar geleden zijn bekend geworden lied: "Op een mooie Pinksterdag, samen in de zon". Met zon begon vandaag deze Pinksterzondag. Durkje en ik rijden vanuit een zonnig Stiens in zuidelijke richting, naar Diever. Nabij Steenwijk is het geheel bewolkt. Tijdens de rest van de dag laat de zon zich slechts af en toe zien. Dus, vooruit dan maar; toch vandaag een mooie Pinksterdag, samen in de zon.
Vorig jaar wandelden we op Pinksterzondag bij een temperatuur van 28 graden Celsius; vandaag komt het kwik met 15 graden Celsius maar nauwelijks hoger dan de helft van die 28 van vorig jaar. Toch genieten we vandaag ook zeker van een mooie Pinksterdag.

Diever
Onze wandelroutes van vandaag zijn twee van de zes Drentse wandelroutes in de wandelgids 'naar buiten! - 25 wandel-weekeinden'.
Het zijn de de eerste en de tweede route van het 3e wandel-weekend (3.1 & 3.2).
Thema van dit 3e wandel-weekend is: 'hunebedden op de rand van het Drents-Friese Wold'.
De titel van de 9 kilometer lange route 3.1 is: 'Berkenheuvelroute' en van de 11 kilometer lange route 3.2 is: 'Hunebedroute'.
De routes van vandaag beginnen en eindigen beide in de plaats Diever, een klein en gemoedelijk Drents brinkdorp.
We wandelen vandaag totaal 20 kilometer in de omgeving van Nationaal Park 'Het Drents-Friese Wold', één van de grootste en mooiste natuurgebieden van Drenthe.

Hunebedroute
Om 9.45 uur beginnen we in het centrum van Diever aan de Hunebedroute. Deze bestaat uit een dubbele lus vanuit Diever, namelijk eerst naar het Dieverzand en daarna naar Dieverbrug.
Vanaf de Bosweg vanuit Diever lopen we naar het Dieverzand in Boswachterij Smilde. We passeren het openluchttheater van Diever, bekend van de Dieverse Shakespeare-openluchtspelen. Op het moment dat we hier passeren, begint in dit openluchttheater zojuist de openluchtpinksterdienst van de Dieverse Kruiskerk. We zijn erbij tijdens het zingen van de Intochtspsalm.
Het Dieverzand is het verste punt van deze bosroute. Vanuit het bos gaan we via de Groningerweg weer terug richting Diever. We passeren hier het Rijkshunebed Diever, langs de Groningerweg.

Essenroute
Als we de bebouwde kom van Diever weer in wandelen, maken we een scherpe bocht in oostelijke richting, om de Hundebedroute te verlengen met een deel van de Essenroute. Vanuit Diever lopen we om de Molenes heen naar de N855, die we ter hoogte van Dieverbrug oversteken. Met een grote boog lopen we dan over smalle verharde wegen rond de zuidkant van Oldendiever, waarna we over het onverharde zandpad van de Steenwijkerweg bij de plaatselijke molen het dorp Diever weer binnenwandelen.
Op de brink bij de dorpskerk pauzeren we na onze eerste elf kilometer op een bankje, om hier ook wat te eten en te drinken.

Berkenheuvelroute
Voordat we Diever weer uit wandelen, drinken we op het terras van een café-restaurant eerst een welverdiende kop koffie. Het is nu rond het middaguur nog rustig op dit terras en op het terras van de naastgelegen horecagelegenheid. Als we later vanmiddag hier weer passeren, zitten beide terrassen vol met gasten.
Vanmorgen gingen we vanaf de Bosweg in oostelijke richting het bos in, maar nu gaan we vanaf de Bosweg in westelijke richting het bos in, in de richting van het Wasperzand.
Natuurmonumenten heeft hier de Berkenheuvelroute keurig bewegwijzerd met gele vaantjes, waardoor het gemakkelijk navigeren is over de brede en smalle bospaden over het Landgoed Berkenheuvel. We komen eerst langs een Bosbouw-herdenkingsmonument dat dateert van 1925 en daarna langs een voormalig onderduikershol, dat in 1943 werd gebruikt als schuilplaats voor onderduikers en geallieerde piloten in de Tweede Wereldoorlog. Alhoewel we hier door een begrazingsgebied wandelen, zien we geen van de waarschijnlijk toch wel aanwezig grote grazers: Schotse Hooglanders.
We gaan verder over de hoger naast de weilanden gelegen Stroeten: afrasterende houtwallen tussen vochtige weilanden. Vlak voordat we in Diever arriveren, pauzeren we nog een kwartier op een bankje tegen de bosrand, met over weilanden en akkers het uitzicht op Diever.

Geen opmerkingen: