vrijdag 24 mei 2013

Benoemingsadviescommissie in Amsterdam

Donderdag 23 mei 2013 
Portretten in de Senaatszaal van de Vrije Universiteit in Amsterdam


















Portretten in de Senaatszaal
Aan het begin van de avond komen we als Benoemingsadviescommissie van de Ledenraad van de VU-Vereniging bijeen in de Senaatszaal van het hoofdgebouw van de Vrije Universiteit te Amsterdam. Evenals vroeger in het oude gebouw van de VU hangen ook hier in het nieuwere, huidige universiteitsgebouw aan de Amsterdamse Boelelaan statige portretten van vroegere hoogleraren van de VU. Het valt op dat de oude portretten van de heren zijn geschilderd of getekend, en dat de veel nieuwere portretten van de dames fotografische afbeeldingen zijn.

Benoemingsadviescommissie
Als Benoemingsadviescommissie beginnen we met de voorbespreking van ons adviesgesprek, dat later op de avond plaats zal vinden. Deze Benoemingsadviescommissie, waarvan ik voorzitter ben, is een commissie van de landelijk Ledenraad van de VU-Vereniging. Deze Ledenraad is het statutair bevoegde Verenigingsorgaan dat onder andere de nieuwe leden van de Raden van Toezicht van de Vrije Universiteit, van het VU-medisch centrum en van de Christelijke Hogeschool Windesheim benoemt.

Verenigingsleden adviseren & benoemen
De Raden van Toezicht van enerzijds de Stichting VU-VUmc en anderzijds de Stichting Windesheim komen met hun voordrachten voor de beoogde benoeming van nieuwe leden van de twee betreffende Raden van Toezicht, waarna wij na een gesprek met de betreffende kandidaat een benoemingsadvies verstrekken aan de vragende Raad van Toezicht. Bij een positief advies van onze Benoemingsadviescommissie draagt de betreffende Raad van Toezicht de kandidaat ter benoeming voor aan de Ledenraad, waarna de Ledenraad - kennis nemend van het positieve advies van onze Benoemingsadviescommissie - dan in principe overgaat tot de benoeming van het voorgedragen kandidaatlid van de betreffende Raad van Toezicht.

Kwaliteitscommissie voor de VU
Vanavond voeren we als Benoemingsadviescommissie een gesprek met een kandidaatlid van de Raad van Toezicht voor de Stichting VU-VU-mc. Het is de bedoeling dat deze kandidaat zitting zal gaan nemen in de Kwaliteitscommissie van de Raad van Toezicht, met de VU in portefeuille.
Na het gesprek met de kandidaat evalueren we de resultaten van dit interview, waarmee de bouwstenen worden besproken waarmee in de komende dagen het schriftelijke advies zal worden opgesteld dat onze Benoemingsadviescommissie volgende week wil aanbieden aan de Raad van Toezicht van de Stichting VU-VUmc.

Geen opmerkingen: