maandag 29 april 2013

Noordelijke Noordzeekust van het Texelpad

Maandag 29 april 2013 
Strandwandelen tussen Paal 29 en 31 op het Texelpad


















De Koog
Het regent licht als Durkje en ik vanmorgen tegen 8.00 uur vertrekken voor ons tweede traject van het Texelpad. Vanaf Roompot Kustpark Texel wandelen we naar het dorpscentrum van De Koog, waar we het Texelpad voortzetten.
Ten noorden van De Koog lopen we door een bosperceel naar het kampeerterrein van het Kogerstrand. Langs de binnenzijde van de buitenste duinenrij wandelen we dan naar de Nol van Bertus, een uitzichtspunt op een hoge duin van 22 meter hoogte. Na de afdaling van deze uitkijkduin vervolgen we het pad door de duinen van De Nederlanden.

De Muy en De Slufter
We zijn van plan vandaag van De Koog naar De Cocksdorp te lopen, over een afstand van 19 kilometer. Na een uurtje houdt het op met regenen en daarna volgt voor de rest van deze wandelddag zonneschijn en een stevige wind uit het zuidwesten. Het eerste deel tot aan de vuurtoren van De Cocksdorp lopen we derhalve met de wind in de rug.
Het Texelpad loopt tussen het duinmeer De Muy en de Zanddijk naar het natuurreservaat De Slufter. Kilometers lang hebben we links van ons het vogelrijke natuurgebied van De Slufter, die nog steeds in verbinding staat met de open zee. Rechts van ons - aan de voet van de Zanddijk - zien we wrakhout en zeewier liggen, ten teken dat bij stormvloed de Noordzee hier bij tijd en wijle dit vlakke natuurgebied overstroomt. 

De Krim en de Eierlandsche Duinen
Ter hoogte van De Krim zien we dat het Friese rietdekkersbedrijf Hekstra uit Damwoude hier druk aan het werk is om een groot aantal nieuwe recreatiewoningen van recreatiepark Sluftervallei mooi met riet te dekken. Ook vanuit de verderopgelegen duinen zijn deze nieuwgedekte rieten daken een prachtig gezicht in dit duinenlandschap. Door de Eierlandsche Duinen gaan we naar het strand ter hoogte van Paal 29.
Daarna volgt een strandwandeling langs de opkomende vloedlijn van de Noordzee. Dikke pakken zeeschuim liggen op en rollen over de vloedlijn, voortgeblazen door de harde zeewind.

De vuurtoren en De Vriendschap
Van Paal 29 lopen we over het strand naar de vuurtoren van Texel bij Paal 31. Daar genieten we van een aangename koffiepauze in de strandtent op de grens van strand en duin, aan de voet van de Texelse vuurtoren, die met zijn witte en rode kleur contrastrijk afsteekt tegen de helderblauwe lucht. Rood, wit en blauw; een mooie vingerwijzing naar de 'K(r)oning(inne)dag' van morgen.
Na de koffiepauze lopen we van Paal 32 naar Paal 33 wederom over het strand, tot aan de aanlegsteiger van 'De Vriendschap', de boot waarmee we gistermiddag de robbenvaartocht maakten.
We waren van plan om straks met de bus van De Cocksdorp naar De Koog terug te rijden, maar onderweg zien we op internet dat die busreis ons - mede vanwege een half uur overstap in Den Burg - meer dan een uur zal gaan kosten. Rauke & Baukje kunnen ons ook met hun auto afhalen uit De Cocksdorp, dus dat is een vriendelijker alternatief.

De Cocksdorp
Vanaf het reddingsbootstation tot aan De Cocksdorp wandelen we wisselend over, vóór en achter de zeedijk van het Robbengat in de richting van De Cocksdorp, het jongste dorp van Texel, en ons eindpunt voor vandaag.
Vanaf de protestantse kerk wandelen we door het gezellige dorpscentrum van De Cocksdorp naar de uitnodigend openstaande rooms-katholieke kerk van De Cocksdorp. Hier staan Baukje & Rauke al klaar met de auto, dus na een ronde door de rooms-katholieke kerk vertrekken we gevieren met de auto weer naar onze thuisbasis op Kustpark Texel bij De Koog.
Onze wandeldag begon vandaag helaas met lichte regen, maar uiteindelijk hebben de zon en de frisse zeewind ertoe bijgedragen dat we vandaag schitterend wandelweer hebben gehad.

Geen opmerkingen: