vrijdag 1 maart 2013

VU-alumnibijeenkomst 2013 in Fries Provinciehuis

Donderdag 28 februari 2013
Alumni van de VU te gast in het Friese Provinciehuis te Leeuwarden


















Jaarlijkse VU-Alumnibijeenkomst
Eenmaal per jaar organiseren we als Regiocomité Fryslân van de VU-Vereniging een Alumnibijeenkomst voor de in Fryslân wonende afgestudeerden van de Vrije Universiteit. Het al jaren welbeproefde en succesvol gebleken concept dat we we daarbij toepassen, is dat we dan met elkaar als VU-alumni op bezoek gaan op de werkplek van één van de VU-afgestudeerden die woont en werkt in Fryslân.
Zo zijn we in het verleden al eens op bezoek geweest bij bijvoorbeeld Wetterskip Fryslân en het Friesch Dagblad in Leeuwarden, bij een nieuwe huisartsengroepspraktijk in Heeg, bij Stenden Hogeschool, het Leeuwarder Gerechtshof, de Fryske Akademy en bij Trip Advocaten en Notarissen in Leeuwarden.

Op visite bij VU-Alumna dr. Alice van Unen
Vandaag zijn we te gast bij de VU-afgestudeerde dr. Alice van Unen. Ze studeerde Nederlands Recht en Notariaat aan de Vrije Universiteit en promoveerde aan de VU. Ze kwam met haar gezin vanuit Amsterdam naar Fryslân en ging werken bij de provincie Fryslân. Na een uitdagende loopbaan in diverse beleidsfuncties en in het management is ze momenteel werkzaam bij de provincie Fryslân als Strateeg en Adviseur jeugdzorg. Ze werkt veel samen met en voor de Friese gedeputeerde Tineke Schokker; ze waren beiden ook nauw betrokken bij de (ver)nieuwbouw van het mooie nieuwe Friese Provinciehuis, waar we vandaag te gast zijn.
Om 17.00 uur mag ik als voorzitter van het Regiocomité Fryslân de ruim 40 belangstellenden welkom heten in de grote Kommisjeseal van het Leeuwarder Provinciehuis.

Wetenschapper in dienst van de politiek
Na een korte voorstelronde verzorgt Alice van Unen een presentatie over haar opleiding, werkervaring en huidige werkkring. Als je als wetenschapper en jurist met een passie voor jeugdzorg bij de provincie komt werken, kom je in een andere wereld terecht dan de universitaire; namelijk de ambtelijke en politieke wereld van de provinciale laag van 'het huis van Thorbecke'. Welke zaken kom je hierbij tegen en hoe ga je daarmee om?
Hoe geef je inhoud aan je rol als ambtenaar op de terreinen, waarop de provincie actief is? Als ambtenaar word je geacht onafhankelijk te adviseren over het beleid zoals de politiek dat formuleert. Hoe combineer je de passie voor een thema met de politieke realiteit?
Alice van Unen vertelt waar de mooie uitdagingen liggen als je als provinciaal ambtenaar werkzaam bent als beleidsontwikkelaar en manager in het levendig politiek bedrijf, dat midden in en voor de Friese samenleving opereert.

Gedeputeerde Schokker en projectleider Beks
Inmiddels is ook de Friese gedeputeerde Tineke Schokker gearriveerd en tevens Klaas Arie Beks, als projectleider ook werkzaam bij de provincie Fryslân. Op dat moment zijn de alumni met Alice van Unen al in een boeiend plenair groepsgesprek verwikkeld over allerlei samenlevingsvraagstukken waarmee Alice van Unen in haar dagelijkse werk te maken krijgt. Ook Klaas Arie Beks en Tineke Schokker nemen gepassioneerd deel aan deze interessante discussie.
Voorafgaand aan de pauze schetst verantwoordelijk gedeputeerde Tineke Schokker als voorbereiding op onze aanstaande rondleiding het proces van de recente (ver)nieuwbouw van het Provinciehuis. Haar presentatie wordt afgesloten met een korte film over de nieuwbouw van het Leeuwarder Provinciehuis.

Fraai gerestaureerde Provinciale Statenzaal
Na de pauze verzorgen Alice van Unen en Klaas Arie Beks in twee subgroepen een rondleiding door het nieuwe Provinciehuis, dat grotendeels opnieuw is ontworpen en gebouwd, met een eigentijdse visie op werken en op kantoorinrichting, maar waarbij ook veel historische elementen van het gebouw en van haar inrichting bewaard zijn gebleven. We zien hoe oud en nieuw hier goed samen gaan.
Deze rondleiding beginnen we gezamenlijk in de oude, bijzondere Statenzaal van het Provinciehuis, die op voortreffelijke wijze is gerestaureerd. Klaas Arie Beks laat op zijn expressieve wijze van presenteren ons alle fraaie inrichtingselementen van deze buitengewoon mooie Friese Provinciale Statenzaal zien.

Bezichtiging van het huis
De VU-alumni zijn zichtbaar en hoorbaar onder de indruk van de schitterende wijze waarop de oude gebouwencomponenten zijn verbonden aan de moderne nieuwbouw van het Provinciehuis. Voor velen die nog nooit iets hebben gezien van aktiviteitengerelateerd werken is het hier en nu een mooie gelegenheid om te zien hoe je modern gefaciliteerd kunt werken met flexibele werkplekken.
Na de rondleiding is er nog volop gelegenheid om onder het genot van een drankje in de Kommisjeseal met elkaar na te praten.
We kijken terug op een prachtige en goedbezochte VU-Alumnibijeenkomst en zeggen langs deze weg in Alice van Unen, Tineke Schokker en Klaas Arie Beks de provincie Fryslân hartelijk dank voor hun gastvrijheid, waarbij we onze provinciemedewerkers en provinciale politici van harte kunnen complimenteren en feliciteren met dit fraai vormgegeven huis van de provincie.

Geen opmerkingen: