zaterdag 2 maart 2013

Breinstoarmmiddei Nijkleaster Jorwert

Zaterdag 2 maart 2013 
Nijkleaster-bestuur kuiert buiten de dorpskom van Jorwert

 













Wintervesper
Om 13.30 uur komen we als bestuur van de Stifting Nijkleaster bijeen in het koor van de oude Sint-Radboudkerk van het Friese Jorwert. In een halve cirkel rond het stenen altaar in het kerkkoor staan houten kerkstoelen; warme plaids over de rugleuningen hangend. In de ijskoude kerkzaal nemen we plaats op de stoelen, daarbij de plaids gebruikend om nog iets van onze eigen lichaamswarmte vast te houden.
Dan volgt een korte vesper onder leiding van Nijkleasters pionierspredikant Hinne Wagenaar. We zingen liederen, luisteren naar schriflezingen, we bidden en zijn enige minuten in stilte ingekeerd. Met het Friestalig gezongen 'God fan fier en hein ús Heit' besluiten we deze wintervesper.

Winterkuier
Als bestuur zijn we hier bijeen voor een brainstorm-middag, of op zijn Fries: breinstoarmmiddei. Maar daar beginnen we nog niet mee. Eerst laten we onszelf onder het genot van een kop koffie nog snel even opwarmen in de voorkerk van de Sint-Radboudkerk, de plaats waar Nijkleaster momenteel en tot nader order is gevestigd.
Aansluitend gaan we gezamenlijk naar buiten voor een korte wandeling, identiek aan wat hier elke woensdagochtend bij Nijkleaster gebeurt: vieren, wandelen, stil zijn, bezinnen en verbinden. We wandelen als bestuur een eindje buiten de dorpskom van Jorwert en wandelen daarna nog enige tijd door het dorp, om eens goed in ons op te nemen in welke omgeving en in welk dorp wij beogen om een nieuw Fries protestants klooster te vestigen.

De Zaanse Driehoek
Onze bestuursbijeenkomst in de voorkerk van de Sint-Radboudkerk wordt vanmiddag begeleid door Anton de Boer, eigenaar van De Boer C.S. Organisatieadviseurs uit Leeuwarden. Anton de Boer laat ons als bestuursleden vanmiddag met elkaar in gesprek gaan aan de hand van de 'Zaanse werkdriehoek', een methodiek die uit gaat van een driehoek, waarvan de hoekpunten worden benoemd als: Inhoud, Vorm en Sfeer.
Nijkleaster is momenteel gevestigd in de voorkerk van de Sint-Radboudkerk, maar onze droom en vurige wens is dat er op afzienbare termijn een moment gaat komen dat we in of nabij Jorwert een nieuw klooster - een 'Nijkleaster' - zullen vestigen. Als je van zo'n droom ook werkelijkheid wilt maken, zul je daar vorm en inhoud aan moeten geven. Dat staat vanmiddag centraal in onze bestuurdersbijeenkomst.

Beelden verwoorden en delen
Anton de Boer laat ons vanmiddag starten met een enkele minuten durende individuele brainstorm. We noteren allen zoveel mogelijk trefwoorden en korte vrije beschrijvingen van onze dromen, wensen, ideeën en beelden.
Daarna voeren we enkele gespreksronden, waarbij we om de beurt steeds één van die trefwoorden introduceren, persoonlijk toelichten en gezamenlijk plaatsen op de werkdriehoek.
Het zijn niet alleen de trefwoorden en hun plaats op of in de driehoek die van belang zijn, want vooral het gesprek dat we voeren over en naar aanleiding van die trefwoorden voegt waarde toe. We vertellen over onze droombeelden en luisteren vooral ook naar elkaar en delen daarin onze beelden. Langzaam maar zeker ontstaan er gedeelde beelden en visie en uitgangspunten, zonder ons al te zeer te laten leiden door locatie, functie en vorm. Zo kunnen we een volgende keer verder, zonder in dit stadium al vast te zitten aan vestigingsplaats, bouwspecificaties en architectuur.

Woorden verbeelden om te delen
Binnenkort zullen de resultaten van vandaag op schrift zijn gezet door Hinne Wagenaar en Anton de Boer, zodat we over enkele weken een volgende stap kunnen zetten in de steeds concreter wordende beelden en plannen met betrekking tot een op middellange termijn te openen Nijkleaster bij of in Jorwert.

Geen opmerkingen: