maandag 25 februari 2013

The Woodcarver



Zondag 24 februari 2013
Cover van de DVD

Waarom Kerst?
'Waarom Kerst?' is vanaf het jaar 2005 een jaarlijks terugkerend initiatief van: Alpha-cursus Nederland, van Agapè en van de Evangelische Omroep (EO). Ieder jaar doen ongeveer 100.000 mensen mee aan deze actie. Rond de feestdagen zijn veel mensen op zoek naar de betekenis van Kerst en naar de zin en betekenis van hun leven.
Het doel van deze evangelisatie-actie is om mensen in Nederland de ware betekenis van Kerst uit te leggen. In het jaar 2012 was de DVD-film “The Woodcarver” in het kader van die aktie het kado van kerken en christenen om te geven aan bijvoorbeeld buren, vrienden en kennissen, om onder andere in gesprek te komen over Kerst.
Naast deze aktie-DVD is er elk jaar ook een website, ter inspiratie en met tips en downloads.

Speelfilm met een boodschap
Na het succes van voorgaande jaren zijn de initiatiefnemers van ‘Waarom Kerst?’ vorig jaar wederom met een mooi product gekomen, bedoeld als uitnodiging om verder te praten over God en het christelijke geloof.
De DVD ‘The Woodcarver’ was het 'Waarom Kerst?'-geschenk van 2012. Deze speelfilm werd speciaal voor 'Waarom Kerst?' in Nederland uitgebracht. Mirjam van der Vegt schreef een boekje bij deze DVD, waarin ze op een aansprekende manier vertelt wie Jezus Christus is en wat Zijn leven voor ons kan betekenen.

Rust vinden
Het thema van 'Waarom Kerst?' 2012 is ‘rust vinden’. Kerst is het feest van vrede, maar hoe vind je vrede in deze tijd van economische en politieke onrust en onzekerheid?
'Waarom Kerst?' wijst mensen op Jezus. Die boodschap klinkt ook door in de film.
De speelfilm ‘The Woodcarver’ gaat over een gezin dat geen tijd en aandacht meer voor elkaar heeft en dat daar de wrange vruchten van plukt. Matthew en ook zijn vader en moeder; één voor één vinden ze hun weg naar het huis van de oude houtsnijder Ernest. Deze ‘woodcarver’ laat zijn leven en werken niet beheersen door dreigementen en deadlines. Het zijn daarentegen de liefde voor de mens en de aandacht voor zijn vak die bij hem voorop staan.

Verhaal
Matthew Stevenson is een onrustige tiener uit een gebroken gezin. Als hij doelbewust het lokale kerkgebouw beschadigt, wordt Matthew gedwongen de schade te repareren, om zo de jeugdgevangenis te ontlopen. Terwijl hij bezig is met het overschilderen van zijn graffiti op de kerkmuur, ontmoet hij Ernest, een professionele houtsnijder, die het door Matthew vernielde houtwerk van de kerk gemaakt had. Deze ‘woodcarver’ Ernest leeft sinds het overlijden van zijn echtgenote als een kluizenaar. Ernest besluit te helpen om het houtwerk van het kerkgebouw weer te herstellen. Matthew en Ernest gaan dan samenwerken om de kerk weer mooi te maken, waarbij ze beiden ook de waarden van het leven herontdekken.

WWJD?
Voor wie de film heeft gezien, is wel enig denkwerk nodig om de link tussen Kerst en de film te leggen. De geboorte van Jezus, wat wij vieren met Kerst, heeft namelijk geen plaats gekregen in deze film.
Met de komst van Jezus vinden we als christenen een innerlijke rust en vrede in ons leven, wat wij anderen ook gunnen. Kerst is in wezen dus ook een feest van vrede en rust. Die rust vinden we bij Jezus, en dat is wat deze film je duidelijk wil maken.
Maar eerst speelt de onrust hoogtij: bij Matthew, bij zijn vader en moeder en bij Ernest. Er is nog wel heel wat voor nodig om die onrust om te zetten in rust. De ‘woodcarver’ helpt Matthew daarbij, onder andere door Matthew enkele malen met de welbekende ‘WWJD’-vraag te confronteren. ‘What Would Jesus Do?’

Daarom Kerst!
De gedachte aan wat Jezus zou hebben gedaan als Hij bij mijn onrust in mijn schoenen had gestaan, kan je op heilzame gedachten brengen en kan je tot vreedzame daden aanzetten, die de ander en jezelf een weldadig gevoel van rust en vrede kunnen geven.

Geen opmerkingen: