donderdag 10 januari 2013

Us 'graffiti' Heit in Leeuwarden

Donderdag 10 januari 2013 
Willem Lodewijk in de graffitiversie van Roy Schreuder















Willem Lodewijk toen en nu
Toen mijn oog bijna een jaar geleden (op 23 januari 2012) in Leeuwarden op een graffiti-kunstwerk viel, heb ik daar een foto van gemaakt. Het gaat om de beeltenis van Willem Lodewijk, die in graffiti is gespoten op een transformatorhuisje op de hoek van het Schoenmakersperk en de Groeneweg.
Dit kunstwerk is gemaakt door graffityschrijver Roy Schreuder, die is aangesloten bij de 'Stichting Graffitiplatform Leeuwarden'.
Roy Schreuder zijn graffitykunstwerk is de bewerking van een schilderij van M.J. van Miereveld, die Willem Lodewijk portretteerde zo rond de jaren 1620-1640. Het originele schilderij hangt in Museum Het Prinsenhof te Delft. De versie van Roy Schreuder is een knappe kopie, maar dan in een veel kleurrijker versie.

Us Heit
Willem Lodewijk leefde van 1560 tot 1620. Hij was graaf van Nassau-Dillenburg en is ook stadhouder van Fryslân geweest gedurende de laatste 36 jaren van zijn leven. Wij kennen hem in Fryslân vooral als 'Us Heit' (ofwel: onze vader). Willem Lodewijk van Nassau-Dillenburg was indertijd ook kapitein-generaal van het leger van Fryslân en tevens samen met prins Maurits van Oranje opperbevelhebber van het Staatse Leger, in de strijd tegen de Spanjaarden.

Meer kunst op straat
Niet alleen hier staat een nutskastje beschilderd met een oude meester. Ook elders in Leeuwarden kun je in verschillende wijken uiteenlopende graffitikunstwerken vinden, die in opdracht van de gemeente Leeuwarden en/of op verzoek van Leeuwarder wijkpanels zijn gemaakt, door leden van het Graffitiplatform Leeuwarden.
Zo hebben bijvoorbeeld de graffityschrijvers Ron de Haan en Harke Broersma onlangs in opdracht van het Leeuwarder Wijkpanel Huizum-West tien electriciteitskastjes opgeleukt. Dat past onder andere in het kader van Culturele Hoofdstad 2018: meer kunst op straat.
Ook in de Leeuwarder wijk Westeinde staan al 28 dergelijk beschilderde nutskastjes; en momenteel wordt ook in de Muziek-, Transvaal- en Vogelwijk gewerkt aan een zelfde project.

Geen opmerkingen: