vrijdag 11 januari 2013

Kalender West-Afrika 2012

Vrijdag 11 januari 2013 
Denis op de cover van de NBG-jaarkalender voor 2012

















Benin & Burkina Faso &  Togo
In het jaar 2011 heeft het Nederlands Bijbelgenootschap een jaarkalender voor het daaropvolgende kalenderjaar uitgegeven. Dat is de 'Kalender West-Afrika 2012'.
Als NBG steunen we het bijbelwerk in West-Afrika, met name in de landen Burkina Faso, Benin en Togo. In het jaar 2010 zijn we voor de periode die loopt tot en met het jaar 2014 een speciale band aangegaan met de bijbelgenootschappen van deze drie Westafrikaanse landen. Samen staan we immers veel sterker als het gaat om de verspreiding van het evangelie.

Nieuwe bijbels in 2014
In het jubileumjaar 2014 (het NBG bestaat dan 200 jaar) zullen we in Nederland de 'Bijbel in Gewone Taal' publiceren. In het kader van 'wij een Bijbel, zij een Bijbel' is het de bedoeling dat we samen met deze drie Westafrikaanse bijbelgenootschappen ook in die landen een nieuwe Bijbel zullen uitgeven, zoals de Mina-vertaling in Togo, in Benin de bijbelvertaling in het Gun en in Burkina Faso de zogenoemde Mòorébijbel. Het streven is om in die drie landen totaal meer dan 100.000 Bijbels te verspreiden.
De netto-opbrengst van deze NBG-kalender is bestemd voor de bijbelprojecten in Benin, Togo en Burkina Faso.

Inhoud van de kalender
De jaarkalender bevat een dubbelblad voor elke kalendermaand. Aan de bovenzijde staat een paginagrote foto van een enkele of van groepen Afrikanen.
Elk fotoblad bevat ook een bijbeltekst, die afkomstig is uit 'De Nieuwe Bijbelvertaling' (NBV, 2007) van het NBG.
Op het onderblad staan de weeknummers en de dagen van de maand vermeld. Bij elke dag staat een verwijzing naar een bijbeltekst. Die bijbelteksten zijn gebaseerd op het bijbelleesrooster, dat dominee Klaas Touwen elk jaar voor het NBG samenstelt, als leesrooster voor de dagelijkse bijbellezing.
De foto's en de beschrijving in de kalender zijn van Joyce van de Veen, Hoofd Bijbelwerk van het Nederlands Bijbelgenootschap.

Nederland ontmoet West-Afrika
Joyce van de Veen noemt in haar Voorwoord van deze jaarkalender het thema 'Nederland ontmoet West-Afrika'.
Met deze kalender hebben we vorig jaar een mooi beeld gegeven en gekregen van het waardevolle bijbelwerk dat het Nederlands Bijbelgenootschap in Togo, Benin en Burkina Faso verricht.
Enkele van die foto's die het bijbelwerk van het NBG uitbeelden, zijn bijvoorbeeld:
  • De foto van een jonge vrouw in Togo, die deelnam aan een alfabetiseringcursus, die daardoor het woord van God heeft leren kennen;
  • Twee blinde vrouwen uit Burkina Faso, die ieder een Bijbel in braille lezen;
  • Een man en een vrouw in Benin, die samen zitten te luisteren naar het programma 'Faith Comes by Hearing' op een Proclaimer, waarmee ze bijbelgedeelten krijgen voorgelezen, omdat ze zelf niet kunnen lezen.
Denis
Op de cover van deze NBG-kalender staat een foto van Denis Porgo uit Ouagadougou in Burkina Faso. Denis leest uit het boekje dat hij van het Bijbelgenootschap kreeg. De titel van dat boek is:

Je garde la Parole de Dieu dans mon coeur
vertaald is dat:
Ik bewaar het woord van God in mijn hart
 

Geen opmerkingen: