vrijdag 21 september 2012

NBG-Rayonontmoeting 2012 in Assen

Donderdag 20 september 2012
NBG-werkgroepleden bijeen in Assen














 
Ruim 2.000 NBG-vrijwilligers
De ongeveer 2.200 vrijwilligers van het Nederlands Bijbelgenootschap (NBG) hebben zich ook in het afgelopen jaar weer op heel verschillende manieren ingezet voor het bijbelwerk van het NBG. Mede daardoor kon het bijbelwerk in binnen- en buitenland doorgaan. Voor het nieuwe seizoen staan er op het gebied van alle bijbelwerk weer veel activiteiten op het programma. Zo gaat NBG bijvoorbeeld ook dit jaar weer verder met de bijbelcampagne met als titel 'Wijs met de Bijbel'. 
Om samen terug te kijken op de resultaten van vorig jaar, om elkaar te inspireren èn om vooruit te blikken op wat we het komende bijbelwerkseizoen gaan doen, worden in het hele land voor alle plaatselijke werkgroepen per NBG-rayon zogenoemde Rayonontmoetingen georganiseerd.

VIP
Vanavond ben ik als bestuurslid van het NBG te gast bij één van de rayons in NBG-regio Noord, in kerkelijk centrum De Open Hof te Assen. De rayonavond wordt geopend door rayoncoach Renate Rutgers. NBG-regio Noord-coördinator Liesbeth Hummel start met de vertoning van de nieuwe promotiefilm over het het 'VIP", het 'Vrijwilligers InformatiePunt", een nieuw informatie- en communicatieplatform (met bijvoorbeeld ook een Ideeënbank), dat aanvang oktober 2012 als extranet-omgeving online zal staan voor alle NBG-vrijwilligers. 
 
Kids Express
Liesbeth vertelt tevens over de wenskaarten die het NBG als verkoopartikel in haar assortiment heeft, en over de felicitatieactie van het NBG. Ook de jaarlijkse Regioavond wordt vooraangekondigd. Momenteel rijden vijf nieuwe caravans van de Kids Express door het land om educatieve programma's over de Bijbel te verzorgen voor kinderen van basisscholen. Deze week is de Kids Express in Fryslân, waaronder Leeuwarden en Britsum.

Zing, bid, fluister, schreeuw
Ook vertelt Liesbeth Hummel over de Bijbelcampagne 'Wijs met de Bijbel'. Binnen dat thema is in het seizoen 2012-2013 het onderwerp 'Zing, bid, fluister, schreeuw - Wijze woorden uit de Psalmen' leidraad van bijbelwerkpromotie. In het seizoen 2012/2013 staan tijdens de verschillende onderdelen van de campagne de psalmen in al hun rijkdom centraal.We krijgen uitleg over onder andere het werkmateriaal dat in het kader van dit meerjarenthema en van dit jaaronderwerp wordt gebruikt. 
 
Bijbelquiz
In de pauze kan iedereen kennis nemen van het assortiment bijbelpromotiemateriaal van het NBG, dat in de zaal op tafel ligt.Voorts wordt informatie gegeven over de succesvolle ledenwerving van afgelopen jaar, bestaande uit activiteiten op het gebied van heractiveren van bestaande leden en het werven van nieuwe NBG-leden. Vanavond wordt ook gesproken over de jaarlijkse NBG-Bijbelquiz van najaar 2012. Aan de orde komen zaken als: locatie, quizmaster en het tijdstip waarop de NBG-Bijbelquiz het beste kan worden georganiseerd.
 
Beroepskrachten en vrijwilligers
Andere zaken die vanavond ook aan de orde komen, zijn: de site 'meer over de bijbel.nl', Bijbeltapes en het 200-jarig bestaand van het NBG in het jaar 2014, het jubileumweekend dat dan voor vrijwilligers wordt georganiseerd en de internationale gasten, die dan ook als sprekers het land in zullen trekken.
In het NBG-kantoor in Haarlem wordt hard gewerkt om ervoor te zorgen dat de Bijbel de mensen kan bereiken en dat de Bijbel de mensen ook kan aanspreken. De Regiocoördinatoren organiseren allemaal rayontontmoetingen - zoals vanavond in Assen - om de NBG-vrijwilligers te informeren en toe te rusten om in hun regio, rayon en woonplaats daartoe NBG-activiteiten te organiseren. 
 
NBG-regio Noord
In regio Noord heeft regiocoördinator Liesbeth Hummel de rayonontmoetingen in Drogeham, Sneek, Heerenveen, Grijpskerk, Hoogeveen, Dokkum, Baflo, Menaldum, Groningen en Emmen al achter de rug. Na vanavond volgen dan nog de noordelijke rayontontmoetingen in Emmeloord, Drachten, Winschoten en Appingedam. En dan zijn alle rayoncoaches en plaatselijke werkgroepleden geïnformeerd en toegerust om enthousiast hun bijbelpromotiewerk in de regio ten uitvoer te brengen. 
 
Kinderbijbel-verhalenschrijfwedstrijd
Er is dus van alles te doen in het komende seizoen, en dan heb ik nog niet eens genoemd dat rond deze tijd ook een NBG-wedstrijd van start gaat voor leerkrachten en leerlingen in groep 6, 7 en 8 van het basisonderwijs, die ertoe zal gaan leiden dat er in het jaar 2014 een nieuwe kinderbijbel met prijswinnende bijbelverhalen zal verschijnen, die geheel is geschreven door meesters, juffen en kinderen van de basisschool.

Geen opmerkingen: