dinsdag 17 januari 2012

Reiken naar licht

Dinsdag 17 januari 2011
Voorplaat van de Missie-ZendingsKalender 2011

MZK 2011
De Missie-ZendingsKalender (MZK) is een gezamenlijke uitgave van "Mensen met een Missie" en de "Nederlandse Zendingsraad". Met deze jaarkalender wil men laten zien hoe medechristenen in het zuidelijk halfrond van de wereld hun geloof in samenleving & cultuur ter sprake brengen. De Missie-Zendingskalender 2011 kreeg als titel "Reiken naar licht - Afrika danst het leven" en bevat schilderijen van de Nigeriaanse beeldhouwer, schilder en grafisch kunstenaar Tony Nwachukwu.

Milieu en samenleving
"Als Afrika zich echt wil ontwikkelen, moet het uitgaan van de eigen kracht en van de eigen wensen en behoeften." Dat is de overtuiging van Tony Nwachukwu, en dat is wat hij wil laten zien met zijn eigen beeldtaal in de schilderijen van deze Missie-ZendingsKalender 2011. In Nwachukwu's dertien schilderijen van deze kalender staan milieu en samenleving in Afrika centraal, want juist met die twee zaken is het in Tony zijn vaderland droevig gesteld. Met deze schilderijen legt Tony Nwachukwu een verbinding tussen enerzijds de oude Nok-, Igbo- en Benin-beschaving en anderzijds de westerse invloed van tegenwoordig. Tony waarschuwt bijvoorbeeld voor de milieuschade door ongecontroleerde oliewinning in zijn land. In zijn werk snijdt hij maatschappelijke kwesties aan, zoals: onrecht, milieuvervuiling, cultuur en religie, en het conflict daartussen.

Herwaardering van Afrikaanse cultuur
Tony Nwachukwu studeerde kunsten aan de universiteit van Nigeria. Na zijn studie werd hij docent kunstgeschiedenis. Later maakte hij de gewaagde overstap naar het zelfstandig kunstenaarschap, en hij opende een galerie in het Nigeriaanse Igboland. Nwachukwu vindt dat Nigeria evenals veel andere Afrikaanse landen zich voor haar ontwikkeling teveel richt op westerse concepten, die veelal niet bij Afrikaanse landen passen. Tony pleit derhalve voor een herwaardering van de Afrikaanse cultuur. Met zijn schilderijen pleit hij wel voor een ontvankelijkheid voor nieuwe inzichten en ideeën, maar niet alleen vanuit het Westen.

Levensweg
Op de voorplaat van de Missie-ZendingsKalender 2011 zien we Tony Nwachukwu zijn schilderij 'Life's way', ofwel 'Levensweg'. Het is een batik op linnen, gemaakt in het jaar 2008. Tony behoort tot de Igbo, een christelijk volk in zuidoost-Nigeria. In 1967 riepen de Igbo in Nigeria de republiek 'Biafra' uit. Na drie jaar burgeroorlog werd een einde gemaakt aan die republiek. Tijdens die 'Biafra-oorlog' moesten de vrouwen op zoek naar voedsel voor hun kinderen. Dat deden ze veelal 's nachts. Als de zon donkerrood onderging, gingen de vrouwen op pad, op zoek naar voedsel, op weg om te overleven, op 'Levensweg'.

Geen opmerkingen: