zaterdag 31 december 2011

Vaarwel Kalenderjaar 2011

Zaterdag 31 december 2011 - Oudjaarsdag 
Russische Kloosters - Kalender 2011


















Kloosters op het pelgrimspad
Op onze pelgrimstocht van Sint-Jacobiparochie naar Santiago de Compostela passeren Durkje en ik regelmatig kapellen, kerken en klooster, als een lang snoer met parels van 'vroomheid in hout en steen'. Met ons zijn duizenden andere pelgrims op gezette tijden zo ook onderweg naar één van de pelgrimsoorden die Europa kent; zo ook de van oorsprong Russische Valja.

Russische kloosters
Toen Valja met een Russische vriendin Sveta eind vorig jaar hun pelgrimage van Portugal naar het Spaanse Santiago de Compostela voorbereidde, kregen we van haar een uit Rusland afkomstige kalender voor het kalenderjaar 2011. Deze kloosterkalender toont per maand een Russisch klooster. Het zijn kloosters van Istra, Khotkovo, Moskou, Pechory, Sergiyev Posad, Sint-Petersburg, Solovki, Valaam, Volokolamsk en Zvenigorod.

Vaarwel 2011
De in de kalender afgebeelde kloosterfoto's zijn gemaakt en/of geselecteerd op het seizoen waarin de foto's zijn gemaakt. Zo zie je op de foto's bijvoorbeeld ook het frisse groen bij de voorjaarsmaanden, mensen in zomerkleren bij de zomermaanden, het verval in de herfst en vooral sneeuw in de wintermaanden rond de jaarwisseling. In de maand december 2011 zagen we een winterfoto met warm geklede mensen in de sneeuw bij het klooster van Sint Alexander Nevsky, gesticht in het jaar 1710. Met deze winterprent sluiten we de maand december en daarmee ook het kalenderjaar 2011 af.

Geen opmerkingen: