donderdag 8 december 2011

Poiesz Supermarkten in Stiens

Donderdag 8 december 2011

Poiesz
Poiesz Supermarkten B.V. is nog het enige zelfstandige regionale grootwinkelbedrijf in Noord-Nederland. Poiesz is een familiebedrijf; opgericht in 1923, toen de heer L. Poiesz in de Friese Elfstedenstad Sneek een groentewinkeltje opende. De achternaam ‘Poiesz’ is afkomstig uit Duitsland. Bijna 200 jaar geleden zijn de voorouders van de huidige Poiesz-familie als zogenoemde 'Lapkepoepen' vanuit het Duitse Ibbenbüren naar Nederland gekomen. Snekers spreken in hun stadsfries de naam Poiesz uit als ‘puis’, maar in de rest van Nederland wordt de naam uitgesproken als ‘pois'.

Familiebedrijf
In 1962 werd in Sneek de eerste ‘Poiesz Supermarkt’ geopend. Daarna volgden filialen in Franeker, Bolsward en Workum. Inmiddels telt het winkelbedrijf 62 supermarkten en 59 slijterijen, verspreid over Fryslân, Groningen, Drenthe en Flevoland. Alle winkels worden gerund in eigen beheer. Het hoofdkantoor en het distributiecentrum staan in Sneek, waar het bedrijf begon. Bij dit familiebedrijf werken op dit moment zo’n 4.600 medewerkers.

Filiaal in Stiens
Ook in Stiens is al jarenlang een filiaal van Poeisz. Voorheen was de supermarkt met slijterij gevestigd in de Langebuorren, het winkelcentrum waar het kernwinkelapparaat van Stiens is gevestigd. Toen de woninginrichter Snijder het winkelpand aan de Uniawei verliet, waar vroeger het Stienser zwembad in was gevestigd, zijn alle opstallen gesloopt en zijn op dat bouwterrein aan de Uniawei twee nieuwe supermarkten – een Lidl en een Poiesz – gebouwd, met ruime parkeergelegenheid rondom de beide winkelpanden. Aan de Uniazijde - vlakbij Molen De Hoop - wordt de Poiesz op dit moment bevoorraad.

Roetfilters
Alle vrachtwagens van Poiesz Supermarkten zijn inmiddels uitgerust met een roetfilter. Roetfilters zorgen voor een forse (50-90%) reductie van de uitstoot van schadelijke stoffen. Poiesz heeft gekozen voor de 90%-roetfilter, waarmee 90% van de uitstoot van schadelijke deeltjes wordt opgevangen in de filters.

Geen opmerkingen: