zaterdag 24 december 2011

Kerstavond in De Hege Stins

Zaterdag 24 december 2011 - Kerstavond
Muzikale begeleiding Stienser Fanfarekorps Studio in De Hege Stins te Stiens


Kerstavonddienst
Om 19.30 uur zit De Hege Stins vol. Extra stoelen worden de kerkzaal nog binnengedragen om zoveel mogelijk kerkgangers in de gelegenheid te stellen de kerkdienst hier op Kerstavond mee te beleven. Deze Kerstavonddienst wordt - zoals elk jaar - georganiseerd door de Commissie Interkerkelijk Kontakt Werk van Stiens en omstreken. Ook vanavond wordt de muzikale ondersteuning zoals te doen gebruikelijk verleend door het Stienser fanfarekorps Studio. De voorganger is onze Stienser predikant, dominee Jaap Overeem. Hij excelleert vanavond door het complete Bijbelse kerstverhaal uit het hoofd voor te dragen, met op de achtergrond bijpassende tekeningen, door de beamer op het projectiescherm gelijktijdig geprojecteerd. Er wordt veel en goed gezongen; oude en nieuwe songteksten op vertrouwde kerstmelodieën, voortreffelijk ondersteund door de koperblazers van Studio.

Vooruitwijzingen naar het Kerstkind
Aan het begin van de kerkdienst wordt 'Niemand zoals jij' voorgelezen, het verhaal van Max Lucado over de houtsnijder Eli en zijn Nerflanders. Het verhaal is een mooie metafoor over de Schepper, over God, waar ook de blijde Bijbelse boodschap van Kerst naar verwijst. Tijdens de verkondiging van dominee Jaap Overeem vertelt de predikant over een aantal belevenissen rond de aankondiging van de geboorte van Jezus en rond zijn handel en wandel op aarde, verteld vanuit het perspectief van Jozef, de aardse vader van Jezus Christus. De woorden die vanavond worden gesproken, zijn toegankelijk, óók voor de bezoekers die er vanavond als gast bij zijn, waaronder ook gasten uit Rusland. De symbolen, de woorden en de muziek van vanavond dragen er alle toe bij dat we een feestelijke viering beleven, die onmiskenbaar vooruitwijst naar het Kerstfeest dat we morgen allemaal zullen gaan vieren, in kerken, thuis, in kloosters, in ziekenhuizen, op vliegvelden, in gevangenissen, in de sneeuw tijdens wintersport, in binnen- en buitenland, overal, 'It will be Christmas, all over the world'.

A Child is born
Wij sluiten de Kerstavonddienst af met het gezamenlijk gezongen 'Ere zij God'. En als bijzondere toegift speelt fanfarekorps Studio nog krachtig en indrukwekkend het welbekende kerstlied uit de Messiah van Händel: 'For unto us a Child is born',

Geen opmerkingen: