dinsdag 27 december 2011

Adventskalender - Bijbel in Gewone Taal


Dinsdag 27 december 2011
Omslag van de Adventskalender van het Nederlands Bijbelgenootschap

















Adventskalender 2011
In de laatste week van oktober 2011 heeft de Evangelische Omroep bij haar magazine ‘EO Visie’ een belangrijke bijlage meegezonden. Dat was een Adventskalender met teksten van de Bijbel in Gewone Taal (BGT). De kalender is een uitgave van het Nederlands Bijbelgenootschap (NBG). Het was voor het eerst dat het NBG in zo’n grote oplage van 130.000 exemplaren zoveel teksten van de BGT verspreidde. Uiteraard is in deze Adventskalender 2011 het kerstverhaal ook opgenomen.

Advent
De vier weken die voorafgaan aan het Kerstfeest heet ‘advent’. Dat woord is afgeleid van het Latijnse woord ‘advendus’, dat ‘komst’ betekent. In de vier weken vóór Kerst hebben we ons voorbereid op het Kerstfeest, het feest waarbij we de geboorte van de Here Jezus gedenken en vieren.

BGT
De teksten van deze adventskalender komen uit de Bijbel in Gewone Taal. Dat is een geheel nieuwe Bijbel, die in het jaar 2014 zal verschijnen, het feestjaar waarin het NBG 200 jaar bestaat. In deze nieuwe Bijbel, die momenteel wordt geschreven, worden vooral gewone woorden uit onze hedendaagse taal gebruikt. De zinnen zijn eenvoudig. Daardoor zal de BGT voor iedereen goed te lezen zijn.

25 dagelijkse lezingen
Deze adventskalender hielp ons thuis bij de voorbereiding op het Kerstfeest. De kalender bestaat uit 25 Bijbelteksten met een bijpassende foto. Die prachtige kleurenfoto’s laten heel gewone, dagelijkse dingen en situaties zien. Deze foto’s maken je duidelijk dat Bijbelteksten alles te maken hebben met ons dagelijkse leven. Wie vanaf 1 december 2011 elke dag één pagina las, arriveerde lezend op 25 december 2011 tijdens het Kerstfeest bij de laatste tekst van de kalender.

Persoonlijke vragen
Alle teksten in deze adventskalender sluiten af met een persoonlijke vraag. Die vragen nodigen je uit om daarmee even stil te staan bij je eigen leven en ze laten je nadenken over de betekenis van de gelezen Bijbeltekst voor jezelf. Deze vragen helpen je om de Bijbelteksten beter te begrijpen. Enkele van deze vragen waren bijvoorbeeld:
- bij de lezing ‘De Heer zal je beschermen’: Wanneer heb ik bescherming nodig?
- bij de lezing ‘Jezus vertelt over het echte geluk”: Wat is het echte geluk voor mij?
- bij de lezing ‘Er zal een tijd van vrede komen’: Wat doe ik voor de vrede?
- bij de lezing: ‘Zing een nieuw lied voor de Heer”; Wat zou ik tegen God willen zeggen?
- bij de lezing: ‘Herders horen het goede nieuws’: Wat betekent Kerst voor mij?

Je antwoorden?
Lezen en nadenken over zo’n vraag kon je alleen doen, maar ook in een groep, zoals bijvoorbeeld in gezinsverband. Zo is de adventskalender ook voor ons een uitnodiging geweest om bewust naar het Kerstfeest toe te leven en om daarbij stil te staan bij wat ons dag in dag uit beweegt.

Geen opmerkingen: