woensdag 21 december 2011

72 geboorte-engelen; 72 kwaliteiten


 Woensdag 21 december 2011
72 engelen in het Stiltecentrum van Stenden Hogeschool Leeuwarden



















72 flessen
In het Stiltecentrum van het Ontmoetingscentrum van Stenden Hogeschool te Leeuwarden staat een altaar. Over dat altaar hangen blauwe kleden, één daarvan met kleine sterren. Op dat kleed staan flessen. Ik tel 72 flessen. Waarom 72 flessen?

72 engelen
In die 72 flessen staan rechtopgaande ijzerdraden. Aan de bovenzijde van die ijzerdraden zijn geboortesterren bevestigd; in verschillende kleuren. De Kerstster, de Ster van Bethlehem prijkt boven al die geboortesterren uit. Op die 72 flessen staan engelen afgebeeld. 72 engelen. Maar waarom 72 engelen?

Kabbalah
De Kabbala(h) is een Joods, religieus, filosofisch systeem. De Kabbalah pretendeert inzicht te geven in de goddelijke natuur. De term ‘Kabbalah’ komt uit het Hebreeuws, betekent zoiets als: ‘ontvangst’ of ‘openbaring’ of ‘traditie’. De Kabbalah geeft je inzicht in het ontstaan van de kosmos en over de wijze waarop de hogere regionen bevolkt worden door Aartsengelen, Engelen, Machten en Krachten. De filosofie van de Kabbalah heeft invloeden die zowel uit de Islam als uit het Christendom afkomstig zijn. De leer van de Kabbalah kwam tot bloei in Zuid-Frankrijk en bereikte in de 13e eeuw in Spanje haar hoogtepunt.

72 namen
De 72 engelen van de Kabbalah vertegenwoordigen alle namen van God. Elke engel heeft namelijk een eigen naam, een eigen kwaliteit en een eigen functie. Elke engel is volgens de leer van de Kabbalah werkzaam op bepaalde dagen en op gestelde tijden. Deze engelen zijn jouw beschermers, die je helpen om greep te krijgen op jezelf en op je leven. Hierin bevindt zich het mysterie van de 72 ‘namen’ van God. Maar in plaats van ‘namen’ mag je ook lezen: ‘kwaliteiten’; ofwel de 72 kwaliteiten van God. 

3 geboorte-engelen
Volgens de Kabbalistische Engelenleer ben je door de dag en het uur van je geboorte verbonden met drie van die 72 engelen. Met jouw drie van die 72 engelen, of 72 namen, of 72 kwaliteiten laat je als mens dus in deze wereld iets zien van de identiteit van het Goddelijke, of – zo je wilt - van God.

Geen opmerkingen: