zondag 27 november 2011

Pietenfestival zonder Sinterklaas in Drachten

Zaterdag 26 november 2011

Winkelen in Drachten
Als Durkje en ik vanaf de Houtlaan de promenade van de Noorderbuurt van Drachten binnen wandelen, moeten we direct al plaatsmaken voor een auto die deze winkelpromenade doorkruist. Het is een oldtimer uit 1929 van de bekende Drachtster vrachtrijder Bulstra. Vóór, achter èn naast deze vrachtauto huppelt een groot aantal Zwarte Pieten. Op de laadbak van de oldtimer liggen allerhande acrobatiek-hulpmiddelen èn een hele grote jutezak van deze Zwarte Pieten. Wat zou daar in zitten? Pakjes of pepernoten of …..?

Zwarte Pietenfestival
We zijn midden in het Pietenfestival terecht gekomen. Het Drachtster winkelcentrum wordt overspoeld met zwarte pieten. Ze delen pepernoten en snoepgoed uit aan kinderen en volwassenen, vertonen hun acrobatische kunsten en zijn door kleding en uitbundig gedrag nadrukkelijk aanwezig in het straatbeeld. Ze dansen op de muziek van het fanfarekorps Euterpe uit Beetsterzwaag, dat voortdurend Sinterklaasliedjes speelt.
Halverwege de Noorderbuurt gaan enkele Zwarte Pieten op een rij op de grond zitten. Ze deinen van voor naar achteren en van links naar rechts op de vrolijke Sinterklaasmuziek van het korps. Twee kinderen schuiven achter aan en doen enthousiast mee.

Maar waar is Sinterklaas?
Maar waar is Sinterklaas? Die zien we niet in de oldtimer, niet op of bij de vrachtauto, niet bij het fanfarekorps en ook niet tussen al die Zwarte Pieten. Ik vraag het aan een vader die met twee kinderen het Pietenfestival bijwoont. De vader vertelt – het oudste kind luistert heel aandachtig mee – dat Sinterklaas nu uitrust, want hij heeft het vannacht druk gehad op de daken van de huizen in Drachten en ook vannacht moet Sinterklaas weer de hele nacht op stap om overal schoentjes te vullen met snoepgoed. Sinterklaas rust nu dus uit al voor de drukke dagen die voor de oude Spaanse kindervriend nog zullen komen. Duidelijk; daarom heet dit feest hier in Drachten dus ook het ‘Pieten-festival’.

Geen opmerkingen: