zaterdag 5 november 2011

Najaarsbijeenkomst 25 jaar Nederlands Genootschap van Sint Jacob

Zaterdag 5 november 2011

Jubileum
Vandaag vieren we feest in Utrecht, wegens het 25-jarig bestaan van ons Nederlands Genootschap van Sint Jacob, de landelijke pelgrimsvereniging, met wie we als Stichting Jabikspaad Fryslân samenwerken in het Pelgrimscentrum Sint Jacob in De Groate Kerk van Sint-Jacobiparochie. Ongeveer duizend van de tienduizend genootschapsleden zijn vandaag naar Utrecht gekomen om dit vijfde lustrum feestelijk met elkaar te vieren. Tussen half tien en tien uur wordt iedereen met koffie en gebak ontvangen in de Nicolaikerk in het centrum van Utrecht, waar tot aan het begin van de middag ook een uitgebreide Informatie- en Kunstmarkt met betrekking tot pelgrimeren is.

Ochtendprogramma
Om 10.00 uur opent Genootschapsvoorzitter Joost Bol deze Najaarsbijeenkomst 2010 en heet hij iedereen van harte welkom op de jubileumbijeenkomst. Daarna starten de decentrale programmadelen. Eén van die programmapunten is de statutaire algemene ledenvergadering. Ik woon dan de Informatiebijeenkomst voor wandelende en fietsende pelgrims bij. Die interactieve informatiesessie wordt verzorgd door genootschapssecretaris André Brouwer, samen met de blinde Bert Glorie, met wie André samen wandelend pelgrimeerde in Spanje. Zij vertellen over hun ervaringen en geven suggesties aan startende en ervaren pelgrims.

Brouwer en Glorie:
- Slapen in de volle slaapzalen van refugio's is goed voor je algemene ontwikkeling, want sommige pelgrims doen 's nachts in hun dromen de hele tocht van de afgelopen dag nog eens fijntjes over.
- Je bent óók wel een pelgrim als je niet in refugio's overnacht.
- Ik (André) ben inmiddels een bekeerde fietser, want ik ben nu ook gaan wandelen.
- Fietsers, houd er rekening mee dat lopers in refugio's voorrang hebben op fietsers; als na jouw inchecken als fietser nog wandelaars binnen komen, die ook nog een slaapplaats nodig hebben, is de kans groot dat je als fietser niet mag overnachten en op zoek moet naar de volgende refugio, waar dan hopelijk nog wel plaats is.
- Weet vooral hoe je met elkaar om moet gaan indien je als groep gaat pelgrimeren, want een futiliteit kan in een groep al snel ontaarden in een onoverkomelijk conflict onderweg.
- Maak voordat je vertrekt goede afspraken met je thuisfront over de communicatie over en weer en maak goede afspraken voor welke calamiteiten je al dan niet je pelgrimstocht onderbreekt om tijdelijk naar Nederland terug te komen.
- Als je niet veel Nederlanders wilt ontmoeten in Spanje, moet je in het hoogseizoen in Spanje gaan pelgrimeren.
- Je pelgrimstocht, doe er lekker lang over, net als met een toverbal.
- Probeer je zoveel mogelijk aan te passen aan je wandelmaatje(s); doe het vooral rustig aan.
- Pas onderweg zul je ontdekken dat je gaandeweg vanzelf een pelgrim wordt; dàt is het heerlijke camino-gevoel: los zijn van thuis.
- Het lopen van de pelgrimsweg is je eigenlijke doel.

Lunchpauze
Als we om 12.00 uur weer in de Nicolaikerk terugkomen, staan de lunchpakketten voor ons allemaal klaar. Vanwege het schitterende weer kunnen we zowel binnen als buiten genieten van deze maaltijd. Bovendien zijn dit de momenten bij uitstek om eens met anderen van gedachten te wisselen over ervaringen en belevenissen. Oude pelgrims delen met jonge pelgrims. Fietsers vertellen wandelaar over hun uitdagingen onderweg en beginnende pelgrims stellen volop vragen aan ervaren pelgrims over wat ze vooral wel of niet moeten doen als zij op pad gaan. De Informatie- en Kunstmarkt wordt ook druk bezocht. Hier staat ook de informatiestand van ons Fries-Overijsselse Jabikspaad. Op het podium midden in de kerk staat 'Tuna de Maastricht', de troubadours van de Maastrichtse studentenvereniging, die bekend staat vanwege haar uitbundige, vrolijke, gepassioneerde Spaanse muziek. Mensen zingen mee en er wordt zowaar in de kerk op deze Spaanse klanken gedanst.

Pelgrims in Catharijneconvent
Aan het begin van de middag ga ik naar het Utrechts Museum Catharijneconvent, naar de tentoonstelling 'Pelgrims', die hier wordt aangeboden tot 26 februari 2012. Deze unieke tentoonstelling belicht uiteenlopende aspecten van het pelgrimeren aan de hand van prachtige kunstwerken en van intrigerende verhalen van bekende, onbekende, historische en hedendaagse pelgrims. Voor wie geïnteresseerd is in pelgrimages in het algemeen en in pelgrimstochten naar Santiago de Compostela in het bijzonder, is het een absolute must om deze thematentoonstelling in de komende drie maanden te bezoeken. Deze bijzondere tentoonstelling is tot stand gekomen in samenwerking met ons Nederlands Genootschap van Sint Jacob.

Caminofestival
Om 14.30 uur begint in de Nicolaikerk het Caminofestival, met onder andere de feestelijke intocht van de deelnemers aan de Camino der Lage Landen, de reizende pelgrimstocht die in de afgelopen maanden in estafetteverband alle Nederlands regio's van het Genootschap heeft doorkruist. Met Spaanse muziek van Tuna zijn de wandelaars van de Camino der Lage Landen door de feestgangers vanuit de Nicolaikerk in wandeloptocht opgehaald vanaf de stadsrand van Utrecht. In de Nicolaikerk is muziek en vindt ook de boekpresentatie plaats van de nieuwe tweedelige serie 'Jacobswegen in Nederland', samengesteld en uitgegeven door het Nederlands Genootschap van Sint Jacob.

Première La Farce
Het Caminofestival wordt afgesloten met de première van het toneelstuk 'La Farce", met medewerking van het Pelgrimskoor El Orfeon. Na de formele afsluiting van de voorzitter wordt Café Saint Jacques geopend.

Geen opmerkingen: