donderdag 24 november 2011

International Day 2011 @ Stenden Leeuwarden

Donderdag 24 november 2011

Djembé
Aan het eind van de ochtend klinken beneden ons in het Haak-gebouw van Stenden Hogeschool te Leeuwarden zware drums, eerst langzaam, maar dan steeds sneller. Het geluid dringt met doffe dreunen door de vloer naar onze werkruimte. Dan wordt het stil. Maar even later zwellen de drums weer aan, nu veel luider, nu dichtbij, nu ín onze werkruimte. Twee mannen komen binnen. De beide djembé-muzikanten wandelen met opzwepende trommelgeluiden tussen onze werkplekken door. Eén collega die juist een telefoongesprek voert, wordt verstaanbaar spreken en luisteren bijkans onmogelijk gemaakt, maar ze houdt vol, het telefoongesprek gaat door. Eén van de drummers ken ik; het de in Leeuwarden en omstreken bekende Basile Maneka Lukadi, een veelzijdig musicus uit Afrika’s Congo en Angola. Na een korte djembé-act vertrekken de beide muzikanten met de laatste tromslagen. Als je het nog niet wist, weet je het nu: vandaag is het ‘International Day' in Stenden Hogeschool te Leeuwarden.

Bijna 90 nationaliteiten
Vanmiddag organiseren internationale studenten van Stenden Hogeschool de jaarlijkse ‘International Day’ op de hogeschool-locatie in Leeuwarden. Er is alle reden tot feest, want Stenden is inmiddels al bijna 90 verschillende nationaliteiten rijk. Met de jaarlijkse International Day creëren onze studenten een kleurrijke, gezellige ontmoetingsplek, waar studenten, medewerkers en onze gasten van vandaag elkaar verrijken door elkaar (nog beter) te leren kennen en meer inzicht te geven in elkaars cultuur en waarden. Om 12.00 uur is op en bij het podium van de centrale ontvangsthal de officiële opening, die wordt verzorgd door Leendert Klaassen, onze voorzitter van het College van Bestuur. Klaassen vraagt tijdens zijn opening ook de Thaise Stenden-studente Malai Kaewsuk even op het podium te komen om haar liefdadigheidsactie voor de slachtoffers van de watersnoodramp in Thailand nog eens extra onder de aandacht te brengen van de vele bezoekers van deze International Day. Leendert Klaassen verklaart daarna dat ons bestuur haar ‘fundraising events’ van harte ondersteunt en die bij iedereen aanbeveelt.

International Fair
De hele middag kun je hier de internationale sfeer van Stenden Hogeschool proeven tijdens de kleurrijke ‘International Fair’, waar studenten hun culturen presenteren met eten, drinken, muziek en workshops. Over de volle lengte van de brede lange gangen van de begane grond staan tientallen stands, waar studenten hun thuisland vertegenwoordigen in traditionele klederdracht of beschilderd in de kleuren van de nationale vlag, te midden van de heerlijk ruikende etensgeuren van wereldgerechten en ook veel foto’s, vlaggen, nationale dranken, gebruiksvoorwerpen en overal blijde gezichten. Aandacht geven en aandacht krijgen, het doet alle mensen – waar ook ter wereld – zo goed.

World tour
Tussen honderden studenten en medewerkers wandel ik langs de kramen. Hier even kijken in de stand, daar iets proeven, verderop een kort gesprek, nog even foto’s bekijken en luisteren naar de inheemse muziek van thuis, waar onze internationale studenten zich tussen de drukte van studeren en recreëren zo vertrouwd bij voelen. Zo wandel ik langs tientallen landen van de wereld, zoals bijvoorbeeld: India, Duitsland, Bonaire, Portugal, Zimbabwe, Rusland, Spanje, Thailand, Zwitserland, Oeganda, Finland, Verenigde Staten, Roemenië, Canada, Oostenrijk, Israël, Frankrijk, Zuid-Afrika, Italië, Mexico, Letland, Afghanistan, Polen en helemaal aan het eind bij het Studielandschap ook Holland en ons eigen Fryslân. Ze zijn er allemaal en overal is iets bijzonders te beleven.

Inhoud en sfeer
Halverwege de middag kun je als student en medewerker tijdens het discussiepanel meepraten over onderwerpen rond interculturele sensitiviteit. En de middag wordt afgesloten met een After Party met een band. Vandaag is een dag bij uitstek om de internationale ‘Stenden-sfeer’ te proeven en te ervaren. Studenten en collega’s, wat een rijkdom dat we zo’n prachtig evenement met zoveel verschillende mensen uit zoveel verschillende landen met elkaar zo aangenaam kunnen vieren

Geen opmerkingen: