zondag 27 november 2011

God heeft een plan

Zondag 27 november 2011

1e Zondag van Advent
Op het liturgisch centrum brandt de eerste Adventskaars. Het is vandaag de eerste Zondag van Advent. Dit betekent onder andere dat we over vier weken het Kerstfeest zullen vieren. 'Advent is dromen dat Jezus zal komen'. De kerkzaal van De Hege Stins te Stiens is goed gevuld als om 19.00 uur de Gemeentedienst aanvangt. Vanavond organiseert de Stienser Evangelisatiecommissie een Sing In, een avondkerkdienst met veel muziek, waarin ook veel samen wordt gezongen. Voorganger is dominee Klaas Snijder uit Marrum, die in 2009 enkele malen in Stiens voorging.

Telling Voices
Organist is Han Giesing en muzikale medewerking wordt verleend door het gospelkoor 'Telling Voices' uit Minnertsga, onder leiding van dirigent Dirk Norbruis, die tevens dirigent is van het Dokkumer mannenkoor Pro Rege. De uit ongeveer 25 leden bestaande gospelgroep wil met 'vertellende stemmen' het woord van God overbrengen. Ze doen dat met een divers liederenrepertoir in het Fries, in het Nederlands en in het Engels.

Niet van deze wereld, niet van deze tijd
Het in de aankondigingen gepubliceerde thema van deze kerkdienst is: 'Gods plan met ons leven'. Vanavond blijkt dat dit thema enigszins is aangepast tot: 'God heeft een plan'. De verkondiging van de voorganger is aan de hand van twee bijbellezingen uit de profetieën van Jesaja en Jeremia. In zijn preek komt dominee Snijder met een kritisch betoog tegen drugs- en alcoholmisbruik, maar hij voegt daar ook zijn kritiek aan toe op het hedendaags communiceren via allerlei sociale media, zoals Facebook, Hyves en Twitter. Dat is jammer, ook als je weet dat onze gemeentepredikant met succes zijn best doet om tussen allerlei ontmoetingen met onze jeugdige en volwassen gemeenteleden regelmatig en aangenaam contact te onderhouden middels sociale media. Bij de door dominee Snijder geuite kritiek op sociale media moest ik even denken aan het liedje van De Kast, waarin De Kast - in een overigens heel ander verband - zingt: '... niet van deze wereld, ..... niet van deze tijd'.

Evangelisatie
Maar goed, never mind, God heeft een plan, met jou en mij, met ons. Daar is niets mis mee. Volgens dominee Snijder wil God met ons weer terug naar de basis, naar daar waar het leven goed is. Een goed plan, daar ben ik van overtuigd en daar ga ik dan ook graag in mee. Het is een ware evangelisatiedienst, zoals je dat van een evangelisatiedienst mag verwachten. Gospelgroep Telling Voices doet het vanavond goed. Er wordt prachtig gezongen, als koor, en solo. Drie leadzangeressen doen prima werk. Ook de slechts enkele mannenstemmen doen voortreffelijk werk; zij leggen op stevige wijze een goed klinkend fundament onder de opgewekte vrouwenstemmen.

Uitbundige lofprijzingen
En aan het eind van deze evangelisatiedienst gaat het gospelkoor flink los. De gemeenteleden komen overeind en zingen luidkeels en handenklappend mee. Vóór in de kerkzaal, vlak bij het gospelkoor, zit een grote groep bewoners van de Stienser Pyter Jurjenshôf en van Talant. Wat genieten zij zichtbaar van deze uitbundige lofprijzingen van Telling Voices en van de hele gemeente die letterlijk achter hen staat. Waarde(n)vol is het dat we dit met elkaar zo kunnen vieren. En dan is de uitzetter het machtige lied 'Glory, Glory, Hallelujah'; maar dan in de Friestalige versie. Telling Voices zingt de coupletten in het Fries en de gemeenteleden zingen het refrein keer op keer luidkeels mee. Als er dakpannen op het dak zouden liggen van De Hege Stins, zouden die daar klepperend op en neer bewegen op de enthousiaste klanken van deze graag en goed zingende gemeente.

Geen opmerkingen: