zaterdag 12 november 2011

Benefietgala van De Friesland Zorgverzekeraar

Vrijdag 11 november 2011

Elf november
Sint Maarten vandaag. De dag waar veel kinderen naar uitzien. De dag waarop zingende kinderen met een lampion worden verwend met lekkernijen en met kleine presentjes. De dag waar kinderen met plezier op terugkijken. Voor boeren was de elfde november vroeger de dag dat de oogst binnen moest zijn, de dag dat de schuren vol moesten liggen voor de winter. De dag dat geld kon worden uitgegeven aan bijvoorbeeld pacht, of aan een feestavond, waarin anderen konden delen in de feestvreugde.

Opkikker-dagen in Fryslân
Op deze elfde november organiseert De Friesland Zorgverzekeraar wederom haar jaarlijkse Benefietgala. De Friesland wil hiermee haar maatschappelijke betrokkenheid laten blijken. Verbonden met Fryslân als zorgverzekeraar wil De Friesland graag iets terug doen voor de regio waarin ze is geworteld. Daartoe is ervoor gekozen om een Benefietgala te organiseren, waarvan de opbrengst is bestemd voor 'Stichting Opkikker', de stichting die kinderen met een langdurige ziekte samen met hun familie een onvergetelijke dag wil laten beleven. Een Opkikker-dag waar kinderen naar uitzien, van genieten en met plezier op terugkijken. Vanavond een feestelijk Benefietgala, om iets van jezelf te geven aan een ander, zoals het kinderliedje zegt: 'samen delen, da's pas fijn!'.

Friesland College present
Het Friesland College speelt hier en nu een essentiële rol om deze avond tot een succesvolle avond te maken. De sfeervolle inrichting van het Atrium en van de rest van het gebouw van De Friesland is verzorgd door cursisten Styling Design van de unit D'Drive - de MBO-kunstopleidingen - van het Friesland College. Het uitstekende viergangendiner, alle catering daar omheen, inclusief het opdienen en het uitserveren wordt vanavond op voortreffelijke wijze verzorgd door tientallen hardwerkende cursisten van de horeca-opleiding van het Friesland College. Om het ROC Friesland College officeel te representeren zijn Durkje en ik vanavond als genodigden aanwezig. Ongeveer 180 gasten hebben vanavond als relatie van De Friesland gehoor gegeven aan de uitnodiging om dit bijzonder Benefietgala bij te wonen.

Ambassadrice van Opkikker
Om 18.00 uur worden we ontvangen door Diana Monissen, de voorzitter van de Raad van Bestuur, die vanavond onze gastvrouw is. Er is gelegenheid om de expositie van kunstwerken van Special Arts en van Atteljee te bekijken, die later op de avond via een stille veiling of bij opbod verkocht zullen worden voor het genoemde goede doel. Na het eerste uur van ontvangst heet onze gastvrouw alle genodigden van harte welkom en geeft ze de leiding van de avond in handen van Maria Henneman. Dan maken we kennis met één van de kinderen, voor wie de Stichting Opkikker in het leven is geroepen. Het meisje is een goede ambassadrice van de Stichting Opkikker. Ze vertelt over de fantastische verwendag die ze beleefde, onder verwijzing naar de promotiefilm die we zojuist bekeken.

Programma
Tijdens het uitserveren van het voorgerecht treedt het Leeuwarder jeugdcircus Saranti op. In één van de acts werkt illusionist Hans Kazan mee. Aansluitend verzorgt entertainer Hans Kazan zijn magic show op het podium in de ontvangsthal. Daarna worden de gasten naar de bovenverdieping begeleid, waar we in het restaurant van De Friesland ruim twee uren genieten van de culinaire verrassingen van de cursisten van het Friesland College. Tijdens deze twee gangen van het diner treedt zangeres Sharon Kips tweemaal op. Ze zingt onder andere haar song 'Hier niet ver vandaan', over de liefde die elke afstand kan overbruggen.

Resultaat van de veiling
Voor het dessert van zoete lekkernijen van Friese bodem worden we weer beneden in het Atrium verwacht. Daar verzorgt zangeres Anita Meyer een wervelende show. Velen dansen en zingen ook enthousiast mee. Aan het eind van de avond worden door Maria Henneman - in samenwerking met Hans Kazan - drie kunstwerken bij opbod verkocht. Alle drie werken worden verkocht boven het startbedrag. Vervolgens wordt de uitslag en de opbrengst van de stille veiling van alle andere kunstwerken bekend gemaakt. Durkje heeft namens het Friesland College geboden op keramiek van kunstenares Leny van der Mey en mag als hoogste bieder dit kunstwerk vanavond meenemen voor het Friesland College. Hans Kazan bedankt Durkje en het Friesland College voor het uitgebracht bod.

Opbrengst voor het goede doel
Aan het eind van de avond wordt ook de uitslag van de winnaars bekend gemaakt van de verloting, die vanavond tijdens het diner werd gehouden. Het is al na twaalven als Diana Monissen alle genodigden met een gevoelige persoonlijke noot toespreekt en tenslotte de opbrengst bekend maakt van dit Benefietgala. Maar liefst meer dan 77 duizend euro heeft dit Benefietgala vanavond opgebracht voor het goede doel; een overweldigend succes dus. Vlak voordat de avond wordt afgesloten maakt de directeur van Stichting Opkikker van de gelegenheid gebruik om alle genodigden en De Friesland Zorgverzekeraar hartelijk te bedanken voor deze geweldige avond en voor de hoge opbrengst, waarvan Opkikker verwendagen in Fryslân kan en zal organiseren voor een groot aantal langdurig zieke kinderen en hun familie, voor wie zo'n Opkikkerdag een onvergetelijke belevenis is.

Geen opmerkingen: