dinsdag 6 september 2011

Vijf broden, twee vissen en nog enkele appels

Maandag 5 september 2011

Aan de gevel van ons kerkelijk centrum De Hege Stins te Stiens hangt een kunstwerk: een kruis met vijf broden en twee vissen. Een kruis, omdat we geloven in de overwinning van Jezus Christus op de dood, omdat we als christenen geloven dat Jezus door Zijn lijden en sterven zelf de straf voor de zonden van alle mensen op zich heeft genomen, tot vergeving van zonden, voor ieder die gelooft.

De 'vijf broden en twee vissen' verwijzen naar het wonderverhaal in de Bijbel, in het Evangelie van Johannes 6, waarin Jezus een grote menigte mensen op wonderbaarlijke wijze te eten geeft met slechts vijf broden en twee vissen.
- Na dit wonder zegt Jezus tegen zijn discipelen: "Ik ben het brood dat leven geeft".
- Het Griekse woord voor vis is 'Ichthus'. Elke letter in dat Griekse woord 'ἰχθύς' is een afkorting voor een ander woord. Die vijf letters, ofwel woorden, vormen de zin 'Jezus Christus, Gods zoon, (en/de) Redder.

Kruis, brood en vis, ze horen bij elkaar.
Alle drie verwijzen ze naar Jezus, de gekruisigde, het brood des levens, Gods zoon en onze Redder.

Maar in de tuin van de kerk staat een boom vóór het kruis. Het is een appelboom. De appel wordt ook wel beschouwd als het symbool van de verleiding en van de zonde. Nog slechts enkele appels hangen aan de boom. De weersvoorspellers spreken voor morgen over onstuimig weer, met regen en harde wind. De kans is groot dat het merendeel van de nog resterende appels morgen door de harde wind uit de boom zal vallen.


De appels vallen niet ver van de boom, en wel .... onder het kruis.
Over symboliek gesproken!

Geen opmerkingen: