donderdag 22 september 2011

Over de drempel ben je welkom in Stenden

Donderdag 22 september 2011

In het Stiltecentrum van het Ontmoetingscentrum van Stenden Hogeschool te Leeuwarden is weer voor een nieuwe themapresentatie gezorgd. Vóór het altaar ligt een drempel. Vóór de drempel ligt een deurmat. Vóór de deurmat staan een paar blankhouten klompen met daarop vraagtekens. Op het altaar staan klompen, liggen blokken hout en we zien daar ook een wereldbol.

Op de deurmat staat in diverse talen het woord 'welkom'. Een welkom voor alle nieuwe studenten die dit jaar bij Stenden Hogeschool zijn gekomen voor een hogere beroepsopleiding. Waar komen ze vandaan en waar gaan ze heen? Dat is getuige de blankhouten klompen die vóór de deurmat staan nog een vraagteken. Deze nieuwe studenten worden bij de drempel, bij binnenkomst welkom geheten en eenmaal over de drempel heen, betreden ze een voor hen geheel nieuwe wereld, de wereld van Stenden Hogeschool, in het buitenland ook Stenden University of Applied Sciences genoemd, of in het dagelijks taalgebruik door velen afgekort als Stenden University of alleen Stenden. Aan de voet van het altaar staan klompen met het zwaluw-logo van Stenden en aan weerszijden staan klompen met daarop de Nederlandse en de Friese vlag. In en vanuit Nederland heten we alle internationale studenten van harte welkom.

De klompen op het altaar zijn versierd met landsvlaggen. De landsvlaggen op deze klompen verwijzen naar de landen waar Stenden Hogeschool haar vestigingen heeft. Er zijn naast Nederland ook hogeschoolvestigingen op Bali, in Thailand, in Qatar en in Zuid-Afrika. Wie als student voor Stenden kiest, kan in het kader van zijn of haar studie bijvoorbeeld een semester of een heel collegejaar op één van de buitenlandse hogeschoolvestigingen gaan studeren. Maar ook onze buitenlandse studenten kunnen hier in Nederland komen studeren bij die opleidingen die aansluiten bij de studie in het thuisland. We noemen die uitwisseling van studenten ook wel de Grand Tour van Stenden Hogeschool.

De Balinese, de Thaise, de Qatarese en de Zuid-Afrikaanse klompen heten de nieuwe studenten van Stenden hogeschool hartelijk welkom. Als student hoef je alleen maar de drempel over te steken en dan word je opgenomen in een bijzondere hogeschoolgemeenschap, die bestaat uit de populatie van studenten van een groot aantal nationaliteiten, all over the world.

Geen opmerkingen: