zondag 18 september 2011

Liefde - Heb het hart

Zondag 18 september 2011


Na een lange periode van intensieve voorbereiding door veel gemeenteleden van onze Protestantse Gemeente van Stiens is het dan eindelijk zover: Startzondag 2011. Vandaag gaat officieel het nieuwe kerkseizoen van 2011-2012 van start. Vanaf vandaag gaan alle kerkelijke activiteiten van onze kerkelijke gemeente weer volop van start. Als thema voor deze Startzondag 2011 is gekozen voor 'Liefde - Heb het hart'.

Voor iedereen die vroeg aanwezig is, staat om 9.00 uur ontbijt klaar in de ontvangsthal van ons kerkelijk centrum De Hege Stins in Stiens. Drie kwartier later rijdt een brandweerauto van het brandweerkorps van Leeuwarderadeel het kerkplein op en moeten we allemaal naar buiten. Enkele honderden kerkgangers stellen zich op vóór de rode brandweerauto op het plein vóór het kerkgebouw. Aan alle gemeenteleden is gevraagd om in rode kleding te komen of in kleding met rode accenten. Rood is de kleur van de liefde en in liturgisch opzicht de kleur van feest, dus in beide opzichten past het om vandaag in rood te verschijnen. Buiten wordt een groepsfoto gemaakt van de gemeenteleden (door Pieter).

Om 10.00 uur begint de feestelijke ochtendkerkdienst onder leiding van ons predikantenechtpaar Desirée Scholtens & Jaap Overeem. De gemeentezang wordt afwisselend begeleid op orgel, door koperblazers en door onze eigen gemeenteband United. De beide predikanten houden gezamenlijk een zogenoemde 'samenspreek': een preek in de vorm van een samenspraak. Jaap Overeem gaat hierin vanuit het perspectief van 'de verloren zoon' in gesprek met 'zijn broer', die in de gelijkenis van Jezus thuis bleef toen de eerste broer er alvast met zijn eigen aandeel van de erfenis vandoor ging. De beide broers spreken elkaar in het begin nog toe in felle bewoordingen, maar gaandeweg het gesprek - waarin ook veel verwijzingen naar Spreuken zijn verweven - ontstaat bij beide broers ook begrip voor de ander. Uiteindelijk sluiten 'de beide broers' elkaar in de armen.

En dan is er koffie. Na deze ingelaste koffiepauze in de ontvangsthal van de kerk gaat de kerkdienst een half uur later verder. Na deze startdienst volgen enkele sprekers, die op een zeepkist op het liturgisch centrum een warm pleidooi houden om in het komende kerkseizoen vooral ook deel te gaan nemen aan activiteiten zoals: Gemeente Groei Groepen, Jeugdwerk, Vorming en Toerusting en de Musicalproductie die onze gemeente in de wintermaanden zal voorbereiding voor uitvoering in het komende voorjaar.

Tussen twaalf en één zijn er workshops. Je kunt kiezen uit activiteiten zoals: Musical (start van dit muziekproject), Poëzie over Liefde/Leafde (verzorgd door Durkje), Vossenjacht (tot en met basisschoolgroep 7), Peper & Zout (jeugdwerk vanaf groep 8), Schilderen (met Rinnie Nauta) en een touwtrekcompetitie met een auto. Na het lunch-uur kun je naar ons andere kerkgebouw, de Sint Vituskerk, voor het vervolg van deze Startzondag. Daar wordt de afsluitende viering voorafgegaan door een lunchconcert met als thema 'Hart voor muziek', onder muzikale leiding van dirigent Take Beukema. Aan de afsluitende viering neemt ook onze Vitustins Cantorij deel. Na de viering is er gelegeneheid om onder het genot van een drankje nog met elkaar na te praten.

Een mooie Startzondag, met medewerking van heel veel gemeenteleden, die allemaal met hart en ziel hun best hebben gedaan hier een mooie dag van te maken; uit liefde; zij hebben hart voor de zaak.

Liefde - heb het hart!
Het kerkseizoen is geopend!
Het liefdeswerk in de kerk gaat zo van harte van start!

Geen opmerkingen: