zondag 11 september 2011

Ledenraadsvergadering Vereniging VU-Windesheim in Amsterdam

Zaterdag 10 september 2011

De Extra Ledenraadsvergadering van de Vereniging VU-Windesheim wordt vanmorgen en vanmiddag gehouden in het Auditorium van de Vrije Universiteit te Amsterdam. Samen met verenigingbestuurders en -medewerkers en de Raad van Toezicht nemen we vandaag ruim de tijd om gewenste wijzigingen in de verenigingsgovernance te realiseren.

Als Friese delegatie vertrekken we vanaf de carpoolplaats bij Zurich bij de Friese kop van de Afsluitdijk. Tegen tien uur zijn we op de VU-campus en om 10.30 uur vangt de Ledenraadsvergadering aan. We willen vandaag een vervolg geven aan de voorgaande Ledenraadsvergadering van afgelopen juni. Het gaat vandaag vooral om alle uitgangspunten en om de vertaling daarvan in de drie nieuwe concept-statuten.

De verenigingsbestuurders René Smit (College van Bestuur VU), Elmer Mulder (Raad van Bestuur VU-medisch centrum) en Jan Willem Meinsma (College van Bestuur Windesheim) geven achtereenvolgens een toelichting op het proces en de inhoud van de bestuursnotitie over de aanpassing van de governance binnen ons Verenigingsverband. Vandaag willen we een besluit nemen over de afsplitsing vanuit onze Vereniging van twee nieuwe stichtingen, voor enerzijds Vrije Universiteit & VU-medisch centrum en anderszijds Christelijke Hogeschool Windesheim.

Na de toelichtingen op aanleiding, stand van zaken, doelen en tijdpad is er volop gelegenheid voor alle aanwezigen om elkaar informatieve vragen te stellen, om kritische kanttekeningen bij voorstellen te plaatsen, om amendementen in te dienen en om onderling met elkaar af te stemmen in kleiner verband gedurende de korte sessies waarop de vergadering wordt geschorst. Als we in beeld hebben wat we willen bereiken, richten we de focus op de eerste concepten van de nieuwe statuten voor de 'Vereniging voor Christelijk hoger onderwijs, wetenschappelijk onderwijs en patiëntenzorg' (verkort ook wel aangeduid als 'VU-Vereniging), voor de in oprichting zijnde 'Stichting VU-VUmc' en voor de in oprichting zijnde 'Stichting Christelijke Hogeschool Windesheim'.

In het besluitvormingsproces aan het eind van de middag nemen we eerst de besluiten op de vandaag ingediende amendementen, waarna we besluiten nemen op de wijziging van de verenigingsgovernance en op de concepten van de drie nieuwe statuten. Na ampel beraad en de gevolgde stemprocedure zijn we klaar om ons dan te richten op het vervolgproces. De komende dagen, weken en maanden zal in allerlei werkverbanden hard moeten worden gewerkt om deze grote governanceoperatie te realiseren, opdat we in de eerstvolgende Ledenraadsvergadering van december 2011 tot finale besluitvorming kunnen overgaan op de drie statuten, die we nodig hebben om in 2012 gescheiden verder te gaan met twee nieuwe instellingsstichtingen, blijvend uitgaande van onze al 132 jaar bestaande Vereniging.

Rond vijf uur rijden we Fryslân weer binnen. Ik rijd door naar Bolsward, waar Durkje klaar staat, waarna we samen naar Koudum rijden, waar we vanavond aanwezig zijn bij het bijzondere 60e verjaardagsfeest van Liesbeth Vos, de voorzitter van het College van Bestuur van het Friesland College. Wetende dat op dit moment het noodweer over het zuiden van Nederland raast, zitten wij de hele avond bij een aangename zomertemperatuur binnen en buiten op het terras van het Kunstcafé BeiMei in het Friese Koudum. Met een heerlijk visbuffet, een prima muziekband en een artistieke entourage zorgen alle aanwezige familieleden, vrienden en de leidinggevenden van het Friesland College voor een geslaagd feest op deze zwoele zomeravond.

Koudum viert vanavond ook haar dorpsfeest, dus ons feest wordt vrolijk verder opgetuigd met de versierde wagens, de passerende feestgangers en het muziekkorps, die allemaal vóór het terras hier in Koudum aan ons voorbijtrekken.

Geen opmerkingen: