woensdag 14 september 2011

Bestuur Stichting Jabikspaad Fryslân in De Groate Kerk

Dinsdag 13 september 2011

Vanavond vergaderen we als bestuur van de Stichting Jabikspaad Fryslân in De Groate Kerk van Sint-Jacobiparochie, het markante kerkgebouw, waarin het Pelgrimsinformatiecentrum van het Nederlands Genootschap van Sint Jacob en van de Stichting Jabikspaad Fryslân is gevestigd. Het is de eerste vergadering van dit seizoen. De meesten van onze bestuurders hebben in de afgelopen zomermaanden veel gewandeld, enkelen hebben gepelgrimeerd in Frankrijk en in Spanje. Mede geïnspireerd door lange wandeldagen gaan we weer aan het werk in dit nieuwe vergaderseizoen.

We maken vanavond met zijn allen een rondgang door alle vertrekken van ons Pelgrimsinformatiecentrum Sint Jacob, waarin de Stichting Jabikspaad Fryslân op de eerste verdieping een informatiekamer heeft over het Fries-Overijsselse Jabikspaad en waar ook een stilteruimte is voor wie graag wil bezinnen, lezen en mediteren, voor wie wil bidden of wie zomaar even stil wil zijn. In deze stilteruimte - met een schitterend uitzicht op de kerkzaal - staan nog twee oude kerkbanken en aan wand hangen bijpassende foto's en een eigentijdse icoon van Sint Jacob.


We bespreken uiteenlopende contacten die we onderhouden met allerlei organisaties in binnen- en buitenland. Ook onderzoeken we de mogelijkheid om met onze samenwerkingspartners in de gemeente Het Bildt en met het Nederlands Genootschap van Sint Jacob een Jacobsdag als evenement te organiseren in de maand april of mei van het jaar 2012. Ook onze aanwezigheid op markten, exposities en beurzen is een regelmatig terugkomend gesprekspunt in ons bestuur.

We hadden het al zien aankomen: van de voorraad van de routegidsen van het Jabikspaad is het einde in zicht. De verkoop loopt goed, dus we bespreken onze plannen om over enkele maanden met een herdruk te komen, waarin de meest recente wijzigingen qua route en informatie zijn verwerkt. De huidige gidsen blijven bruikbaar, aangezien we op de website die recente wijzigingen in de route vermelden. De alweer zesde druk van de routegids zal over enkele maanden verschijnen, als alles volgens plan verloopt.

De pelgrimsroute van het Jabikspaad moet aantrekkelijk zijn en blijven. We besteden veel aandacht aan bewegwijzering en proberen steeds weer iets nieuws toe te voegen aan deze wandel- en fietsroute, zodat het voor nieuwe wandelaars en fietsers, maar ook voor hen die het pad nogmaal lopen of wandelen, een verrassend aantrekkelijk pad is en blijft. Gelukkig dat enkele gemeenten waar ons pelgrimspad doorheen loopt, op onze subsidieverzoeken positief hebben gereageerd. We zijn vooral in die gemeenten bezig om langs het Jabikspaad in die gemeenten verbeteringen en vernieuwingen door te voeren, om het geheel nog aantrekkelijker te maken voor wandelaars en fietsers in het algemeen en voor de inwoners van die gemeente in het bijzonder.

Voorts spreken we vanavond onder andere over Pelgrimeren met Kinderen, over de aanstaande pelgrimsexpositie in het Museum Catharijneconvent van Utrecht, de aansluiting van ons Pelgrimsinformatiecentrum bij lokale evenementen, een textielembleem voor het Jabikspaad, sponsoring, de Jacobsappelbomen langs de route en de aanmaak van een folder over het in april geopende Pelgrimsinformatiecentrum in De Groate Kerk van Sint-Jacobiparochie, dat elke tweede en vierde zaterdag voor alle belangstellenden is geopend tussen 11.00 uur en 15.00 uur.

Geen opmerkingen: