zaterdag 18 juni 2011

Presentatie over NBG-Bijbelverspreidingsproject in Wit-Rusland

Zaterdag 18 juni 2011

Vanmiddag ben ik aanwezig bij de landelijke jaarvergadering van het 'Landelijk Platform Hulp aan Tsjernobyl-kinderen' (LPHT). Deze bijeenkomst vindt plaats in de Ichthuskerk te Zwolle. Op uitnodiging van LPHT-voorzitter Johan van Dongen woon ik deze bijeenkomst bij om hier een presentatie te verzorgen over het bijbelverspreidingsproject 'Echo voor Tsjernobyl', dat het Nederlands Bijbelgenootschap tot aan het eind van 2011 heeft lopen ten behoeve van het bijbelverspreidingswerk van het Witrussische bijbelgenootschap.

Eerst vertel ik uit dat ik dit bijbelverspreidingproject heb opgezet op grond van mijn gelijktijdige betrokkenheid bij het vrijwilligerswerk voor het Nederlands Bijbelgenootschap (NBG), voor VU-connected en voor de Stichting Rusland Kinderhulp (SRK). Samen met het LPHT hebben we op 23 april 2011 als 'Landelijk Comité Tsjernobyl 25 jaar later' een landelijke conferentie georganiseerd in de Christelijke Hogeschool Windesheim, teneinde 25 jaar na dato terug te kijken op de negatieve en de positieve gevolgen van de kernreactorramp van 26 april 1986 in Tsjernobyl, inmiddels al weer 25 jaar geleden. De focus lag op 23 april 2011 in Zwolle op de kracht en de resultaten van het Nederlandse vrijwilligerswerk en op het leven in het radioactief besmette gebied.

Ik wilde dit jaar graag meer dan alleen maar terugblikken op de ramp en de gevolgen. Voor mij was vooral ook het zoeken en het vinden van nieuwe perspectieven voor de humanitaire hulpverlening aan Witrussische gezinnen en instellingen de leidraad. Ik vertel vanmiddag over de manier waarop het is gelukt om tijdens ons privé-bezoek aan Wit-Rusland samen met het management van het Witrussische bijbelgenootschap een bijbelverspreidingproject op te zetten voor de komende drie jaren. In die samenwerking moet de voor ons nieuwe combinatie van bijbelverspreiding en humanitaire hulpverlening de succesbepalende factor worden om zoveel mogelijk Bijbels, kinderbijbels en overige bijbelboekjes te verspreiden onder de belangstellenden in Wit-Rusland, waarvan we weten dat daar velen van zijn.

Het NBG organiseert hiertoe dit jaar een geldverdubbelingsactie. Elke euro die op dit project aan gelden binnenkomt bij het Nederlands Bijbelgenootschap, wordt door het NBG verdubbeld. Via de wereldwijde koepelorganisatie 'United Bible Societies' krijgt het Witrussische bijbelgenootschap zo in de komende drie projectjaren de beschikking over de binnengekomen gelden. Daarmee gaan zij Bijbels en bijbelboekjes verspreiden in bijvoorbeeld:
- het radioactief besmette zuiden van Wit-Rusland, waar nog veel mensen zijn achtergebleven of teruggekeerd tijdens of na de evacuatie van april/mei 1986;
- verpleegcentra, zoals ziekenhuizen, sanatoria en revalidatiecentra;
- het onderwijs, zoals basisscholen, voortgezet onderwijs, lerarenopleidingen en universiteiten;
- tehuizen voor blinden & slechtzienden en voor doven & slechthorenden;
- pleeggezinnen;
- kindertehuizen, zoals bijvoorbeeld weeshuizen;
- bejaardentehuizen;
- justitiële inrichtingen, zoals gevangenissen en rehabilitatiecentra;
- musea en bibliotheken;
- inrichtingen voor mensen met verstandelijke en lichamelijke beperkingen.

Aan het eind van deze presentatie geef ik de aanwezige werkgroepen van het LPHT enkele tips om gelden in te zamelen voor dit goede doel. Daarbij komt bijvoorbeeld ook de herdenkingskerkdienst aan de orde die wij onlangs in onze eigen woonplaats Stiens organiseerden, samen met de plaatselijke Stienser werkgroepen van SRK en NBG en met de SRK-werkgroepen van Leeuwarden en Dronrijp. Voor wie enige creativiteit wil en kan inzetten zijn er talloze mogelijkheden om een financiële bijdrage te leveren aan het NBG-bijbelverspreidingsproject 'Echo voor Tsjernobyl'.

We hopen dat deze mooie actie gaat voorzien in de financiële middelen om de komende jaren het Witrussisch bijbelgenootschap in de gelegenheid te stellen haar doelstellingen voor bijbelverspreiding in Wit-Rusland te behalen. Hun doelbereik in 2012 tot en met 2014 zal voor een groot deel afhangen van onze medewerking en inspanning in 2011.

Geen opmerkingen: