woensdag 1 juni 2011

Pelgrimsinformatiecentrum centraal in bestuursvergadering

Dinsdag 31 mei 2011

Als voltallig bestuur komen we vanavond in Sint-Jacobiparochie bijeen voor de bestuursvergadering van de Stichting Jabikspaad Fryslân. In deze bijeenkomst staat vooral het Pelgrimsinformatiecentrum in De Groate Kerk van Sint-Jacobiparochie centraal.

Maanden is gewerkt aan de restauratie van De Groate Kerk en is door veel betrokkenen nagedacht over de wijze waarop het Nederlands Genootschap van Sint Jacob en onze Stichting Jabikspaad Fryslân samen op een doeltreffende, maar ook aantrekkelijke manier vorm en inhoud kunnen geven aan het Pelgrimsinformatiecentrum Sint Jacob, dat is gebouwd en ingericht in het grote voorportaal van De Groate Kerk van 'Sint Jabik'.

De begane grond van het informatiecentrum is vooral bedoeld om informatie te verschaffen over wandelen, fietsen en pelgrimeren in het algemeen. De tweede verdieping is over de volle breedte van het voorportaal in gebruik als informatiecentrum van het Nederlands Genootschap van Sint Jacob. De eerste verdieping, bestaande uit een Jabikspaad-kamer en een bezinningsruimte, in in gebruik genomen door de Stichting Jabikspaad Fryslân. Eénmaal per twee weken is het pelgrimsinformatiecentrum op zaterdag geopend, om belangstellende wandelaars, fietsers en pelgrims goed voorbereid op pad te laten gaan, vanuit Sint-Jacobiparochie over het Jabikspaad en daarna desgewenst verder over Nederlandse, Belgische, Franse en Spaanse pelgrimspaden met Santiago de Compostela als bestemming.

Door velen is hard gewerkt om het pelgrimsinformatiecentrum aantrekkelijk in te richten. Vanavond evalueren we de wijze waarop dat samen met alle samenwerkingspartners is gedaan en we beoordelen het resultaat van alle inspanningen. We spreken af dat we voor de korte termijn de inrichting laten zoals die is en dat we voor de middellange termijn gaan nadenken over welke veranderingen en aanvullingen wenselijk zijn. Daarbij kunnen ook onze eerste werkervaringen en de reacties van onze gasten worden meegenomen. Zo hopen we komend najaar het beleid geformuleerd te hebben voor de middellange en de lange termijn. De enkele maanden geleden hiertoe geïnstalleerde Inrichtingscommissie kan dan al dan niet in gewijzigde samenstelling doorstarten als Werkgroep Pelgrimsinformatiecentrum, die zich dan niet alleen met de inrichting bezig hoeft te houden, maar die dan ook met het plannen en organiseren van diverse activiteiten in en rond het pelgrimscentrum aan de slag kan gaan.

Andere onderwerpen die vanavond aan bod komen aan de bestuurstafel zijn: de volgende Nieuwsbrief, financiën, de helaas vernielde Jacobsappelbomen in Oldemarkt, pelgrimeren met jongeren, promotiemateriaal, deelname aan Fryslân Culturele Hoofdstad 2018, toeristische informatie in Hasselt, verleende gemeentelijke subsidies, het in productie zijnde boek over Nederlandse Jacobswegen, vergunningen en contracten, routezaken en tussendoor nog een behoorlijk aantal andere zaken. Er gebeurt momenteel veel aan het begin, aan het eind en op en langs het Jabikspaad, dus we hoeven ons ook de komende zomermaanden niet te vervelen om al deze ontwikkelingen te volgen en te regisseren.

Ons vrijwilligerswerk gaat altijd door, maar er zal zeker ook tijd worden vrijgemaakt om in de komende zomermaanden regelmatig kortdurend of langdurig trajecten te lopen op het meer dan 3.000 kilometer lange pelgrimspad van Sint-Jacobiparochie naar Santiago de Compostela. Het wordt steeds drukker op dat pelgrimspad en dat is precies waar we het allemaal voor doen: van veel fietsers en wandelaars pelgrims maken.

Geen opmerkingen: