woensdag 15 juni 2011

Op weg naar nieuwe verbindingen

Woensdag 15 juni 2011

In de Aurorazaal in het hoofdgebouw van de Vrije Universiteit (VU) te Amsterdam komen vanavond leden van de Ledenraad en overige leden van de Regiocomité’s van de Vereniging VU-Windesheim bijeen. Het Algemeen Bestuur van de Vereniging verzorgt een Informatiebijeenkomst met betrekking tot de door het bestuur voorgestelde wijzigingen in de bestuurlijke structuur van de vereniging. Vanavond is de eerste van de twee landelijke informatiebijeenkomsten.

De voorgestelde wijzigingen zijn geagendeerd voor de Ledenraadsvergadering, die over ruim een week plaatsvindt. De twee informatiebijeenkomsten zijn bedoeld om je nader te laten informeren over alle ins en outs omtrent de voorgestelde structuurwijzigingen en om met elkaar een eerste debat hierover te kunnen voeren.

Aan het begin van deze Informatiebijeenkomst verzorgt Jan Willem Meinsma (vice-voorzitter van het College van Bestuur van Christelijke Hogeschool Windesheim, tevens Verenigingsbestuurder) een presentatie over de inhoud van de bestuursnotitie ‘Duurzaam verbonden – Op weg naar nieuwe verbindingen tussen de Vereniging VU-Windesheim en haar instellingen”. Meinsma vertelt over de aanleiding van de voorgestelde wijzigingen. Onze Vereniging verbindt de instellingen VU, VU-medisch centrum en Christelijke Hogeschool Windesheim zowel ideëel, bestuurlijk als juridisch. De wijzigingsvoorstellen betreffen met name aanpassingen van de bestuurlijke en de juridische structuur.

Na deze inleidende presentatie wordt er onder leiding van voorzitter René Smit (voorzitter van het College van Bestuur van de VU, tevens Verenigingsvoorzitter) aan alle aanwezigen gelegenheid geboden om informatieve vragen te stellen, met elkaar het gesprek te voeren over de voorgestelde wijzigingen en om wijzigingsvoorstellen in te dienen op de inhoud van de notitie ‘Duurzaam verbonden’. Ook Hendrik Jan de Ru (hoogleraar staats- en bestuursrecht aan de VU) is aanwezig om waar dat gewenst is ons nader te informeren over de bestuurlijk-juridische achtergronden van de voorliggende wijzigingsvoorstellen.

Aan het eind van de bijeenkomst is duidelijk dat in dit gezelschap de aanleiding om te komen tot het oprichten van twee nieuwe stichtingen wordt onderschreven. Over het tempo waarin alle voorgestelde wijzigingsvoorstellen doorgevoerd zouden moeten worden, over de manier waarop in bijvoorbeeld structuur, personele unies en in statuten de huidige hechte verbinding tussen de Vereniging en haar instellingen geborgd is, zal in de tweede Informatiebijeenkomst, in de volgende Ledenraadsvergadering(en) en in allerlei andere verbanden nog veel moeten worden gesproken, om op dat gebied met elkaar op één lijn te komen en te blijven. Juist daarin schuilt ook de kracht en het wezen van de Vereniging: voortdurend het gesprek voeren over de wijze waarop we duurzaam met elkaar verbonden willen blijven, teneinde met de instellingen van onze vereniging een zo goed mogelijke bijdrage te kunnen blijven leveren aan christelijk hoger onderwijs, wetenschappelijk onderzoek en patiëntenzorg.

Geen opmerkingen: