zondag 26 juni 2011

Lanterfanten over Route 2.2 van Drachtstercompagnie naar Haulerwijk

Zondag 26 juni 2011

Na de druilerige motregendag van gisteren wordt voor vandaag mooi zomerweer verwacht. Reden te over om dus weer eens een dag te gaan wandelen. Durkje en ik kiezen de route 2.2 van Drachtstercompagnie naar Haulerwijk uit de wandelgids 'Friesland voor lanterfanters'. We wandelen vandaag over een afstand van 28 kilometer en het is de tiende en daarmee laatste route die we van dit tweede deel van de inmiddels vierdelige serie wandelgidsen nog moeten lopen.

De auto laten we achter in Drachtstercompagnie. We wandelen het dorp uit en gaan langs de oever van de Kompenijster Dwersfeart (uit 1700) in zuidwestelijke richting. De boer van boerderij Werklust laat de pas gemolken koeien de weg oversteken, zodat ze aan de overzijde het weiland weer in kunnen. Wij gaan vervolgens langs de Berend Boardsewijk naar De Skieding. Bij de Leidijk steken we de weg over ter hoogte van grenspaal 13, die hier de grens markeert tussen de provincies Fryslân en Groningen. De twee provinciewapens staan op de beide zijden van de witte betonnen grenspaal.

Op de Kloosterweg bij Trimunt zien we dat hier de voorbereidingen worden getroffen om een geheel nieuwe weg door dit coulissenlandschap aan te leggen. Een lange baan zand is in het oosten en in het westen tot in de verte te zien. Bij boerderij Nieuw Trimunt herinnert een wit bord met een oude brief ons aan het feit dat hier ook het 'Witten Nonnenpad' langs loopt. Voorbij Trimunt steken we over een viaduct de A7 over, om vervolgens naar De Haar te wandelen. Een eind verder wandelen we langs de idyllische Wilpstervaart het dorp De Wilp in. Direct daarna volgt eerst het tweelingdorp Siegerswoude en daarna het gehucht Siegerswoude.

Verderop, bij It Foarwurk gaan we na een korte pauze in zuidelijke richting over de Boskwei naar Boswachterij Bakkeveen. Via de Baekensdyk steken we het Koningsdiep over. Dan volgt een mooi traject met bospaden door Boswachterij Bakkeveen. We zien hier ook Veenpluis op de drassige gronden van dit bos van de vereniging Natuurmonumenten. Bij de Slotplaats wandelen we langs de vaart Bakkeveen in, waar we koffiedrinken op de Brink. Na de koffiepauze gaan we bij de Belvédère Dúndelle De Duinen van Bakkeveen in. Dan volgt een hele lange groene paaltjesroute door de Bakkeveenseduinen, langs de Pûpedobbe en langs Volkshogeschool Nieuw Allardsoog tot we bij de Nije Drintse Wei bij het drieprovinciënpunt (Fryslân, Groningen, Drenthe) arriveren.

We volgen een smal wandelpaadje langs de Nije Drintse Wei. Dan gaan we het bos weer in en na nog een stukje Nije Drintse Wei vervolgen we onze weg via een fietspad door de landerijen. Na het Mandefjild en het Smidslaantje komen we tussen Waskemeer en Haulerwijk uit bij de Haulerwijkstervaart. Vlak vóór Haulerwijk gaan we rechtsaf om in zuidelijke richting over een mooi veldpad naar het Haulerveld en het Blauwe Bos te wandelen. Een mooie route door het bos, langs de heide en langs de Sânpoel en Blauwe Steentjes volgt dan. Aan de oostzijde van het Haulerveld horen we muziek en zang in het bos. Op een open plek in het bos arriveren we juist op het moment dat een openluchtkerkdienst in het bos wordt afgerond.

Langs het zwembad wandelen we dan richting Haulerwijk. Juist op het moment dat we Haulerwijk binnenwandelen, arriveert Pieter met de auto om ons hier af te halen. We genoten vandaag van een schitterende langeafstandswandeling. Vanmorgen vroeg was het bijna windstil en warm en benauwd. Later brak de zon af en toe behoorlijk door en stak regelmatig een verfrissende wind op. Aan het eind van de middag ging de wind weer liggen, scheen de zon behoorlijk en liep de temperatuur op tot tegen de 30 graden Celsius. Samen met Pieter gaan we nog even op familiebezoek in Drachten, waarna we de andere auto weer afhalen uit Drachtstercompagnie om tenslotte huiswaarts te keren.

Geen opmerkingen: