woensdag 18 mei 2011

Meester en leerlingen exposeren in gemeentehuis te Stiens

Dinsdag 17 mei 2011

Op 5 april 2011 is door Agda Wachter, wethouder cultuurzaken van onze gemeente Leeuwarderadeel, de schilderijen-expositie van Edgar de Cruijer en zijn leerlingen geopend in het gemeentehuis in Stiens. Tot 1 juli 2011 kan deze tentoonstelling in de ontvangsthal van het gemeentehuis worden bezichtigd.

Edgar de Cruijer exposeert regelmatig; momenteel in Veenklooster, in het najaar in Leeuwarden en op dit moment dus ook in Stiens. Edgar de Cruijer woont in Stiens en werd geboren in Rotterdam. Daar volgde hij de opleiding voor de beeldende kunsten, onder leiding van Pierre Jansen. ‘De Cruijer’ is een oude familienaam uit de zeventiende eeuw en die naam gebruikt hij nu als schildersschuilnaam.

Als schilder is Edgar de Cruijer autodidact. De kennis van het schilderen heeft hij zichzelf eigen gemaakt. In zijn schilderijen die op dit moment in het gemeentehuis hangen, ervaar je het streven naar schoonheid en harmonie. Al weer voor het vierde jaar geeft Edgar de Cruijer schilderles aan twee schilderklassen. Die lessen worden gegeven in een Leeuwarder galerie van twee oud-Stiensers.

Behalve de schilderwerken van Edgar de Cruijer hangen in het gemeentehuis nu ook de schilderijen van zijn leerlingen. Edgar de Cruijer blijkt als realistisch schilder in staat, zijn eigen kwaliteit ook bij zijn leerlingen naar boven te halen. Deze schilderijen van zijn leerlingen zijn alle bijzonder, en zeker ook de moeite van het aandachtig bekijken waard.

In zijn schildersklassen zitten leerlingen met heel veel talent en/of ook mensen die puur uit liefhebberij schilderen. De Cruijer begeleidt alle leerlingen individueel, om hen zo tot een goede artistieke ontwikkeling te laten komen. Hij leert hen bijvoorbeeld om een schilderij op te bouwen in lagen, precies zoals de oude meesters dat deden. Ook kleine talenten komen bij De Cruijer vaak tot verrassende resultaten. Zes van deze leerlingen van De Cruijers schilderklassen zijn afkomstig uit Stiens, te weten: Gerrit Tuininga, Hannie Honderd, Astrid Legerstee, Wobbina Elgersma, Harrie van der Wal en Nynke Draaier.

Geen opmerkingen: