dinsdag 10 mei 2011

Jorijn de Gooijer exposeert in Stiens

Maandag 9 mei 2011

Als je momenteel langs de Openbare Bibliotheek van Stiens loopt of rijdt, zie je aan de wanden van de expositieruimte van deze bibliotheek kleurrijke figuren, in allerlei vormen en formaten. Tot eind juni 2011 exposeert Jorijn de Gooijer uit Goutum in de Openbare Bibliotheek van Stiens. Het werk van Jorijn omvat onder andere muurschilderingen, schilderijen op doek en op paneel, illustraties en beschilderde gebruiksvoorwerpen, zoals meubels, schoenen, kleding en zelfs benen!.

In 2007 is Jorijn de Gooijer afgestudeerd aan Kunstacademie Minerva Groningen, afdeling Autonome Beeldende Kunst, Schilderen. Haar eindexamenwerk bestond uit diverse grote wandschilderingen. In de jaren daarna volgden er meerdere exposities.

Jorijn de Gooijer over haar tekeningen en schilderijen: ‘Geschrokken, gestresste, boze, fantasierijke, vreemde, gewelddadige, vrolijke, huilende, absurde, schreeuwende, verveelde, angstige, communicerende, verliefde, maar vooral bijzondere figuren vullen de ruimte van onder tot boven. Tussen de lijnen, vloeistof, trappen, beesten, gebouwen, machines en motieven ontstaat een wirwar van deze figuren.’

Met dit werk probeert Jorijn niet een specifieke boodschap over te brengen. Het gaat vooral over haar fantasie, fascinaties, obsessies, ingevingen en haar improvisaties. Ze werkt op een heel impulsieve manier; heeft ook een enorme lust om te tekenen. Een ontwerp maakt ze niet, maar ze begint op een willekeurig punt dikke, strakke, zwarte lijnen te schilderen. Hieruit ontstaan dan de eerste figuren, die de basis vormen van het schilderij. Langzamerhand vult Jorijn het doek met steeds meer van deze figuren. Hierbij probeert ze zo weinig mogelijk na te denken, opdat de spontaniteit erin blijft.

Haar werk moet zo vol mogelijk worden. Dit probeert ze te bereiken door alle fantasierijke figuren aan elkaar te schilderen. Van de dan ontstane restvormen maakt ze vervolgens nieuwe figuren. Het toevoegen van ogen, handen en monden zorgt ervoor dat de afgebeelde figuren tot leven komen. Haar schilderijen lijken dan chaotisch vol, alsof er geen ruimte onbenut blijft. Toch zoekt Jorijn de Gooijer wel naar een balans in het geheel. Als ze alleen met lijnen schildert, doet ze dat heel zorgvuldig: door het inkleuren van de figuren met knallende, vrolijke kleuren. En in haar zwart-wit werk zorgt ze voor een balans, door middel van arcering en vlakvulling. Ook krijgen deze figuren in het zwart-witte werk meer details.

Zo ontstaat van onder tot boven een wirwar aan figuren, die de hele ruimte in beslag lijkt te nemen. Er is geen centrale figuur of een bepaalde compositie. Het is de bedoeling dat je ogen telkens opnieuw door haar beeld kunnen dwalen, voortdurend op zoek naar weer nieuwe figuren. Jorien de Gooijer: ‘Een fantasierijke zoekplaat van blije, boze, paniekerige of knettergekke figuren. Mijn inspiratie hiervoor haal ik uit speelgoed, outsider art, menselijk gedrag, designer toys, robots en uit straatkunst. Deze dingen vormen mijn eigenzinnige beeldtaal.’

Geen opmerkingen: