zondag 29 mei 2011

Brandnew Themadienst van Kèrugma

Zondag 29 mei 2011

Om 19.00 uur begint vandaag de themadienst van de Harlingse Gospelgroep Kèrugma in De Hege Stins te Stiens. Deze Gemeentedienst wordt georganiseerd door de Evangelisatiecommissie van de Protestantse Gemeente van Stiens.

Gospelgroep ‘Kèrugma’ (het Griekse woord voor ‘verkondiging’) is een enthousiaste groep jonge mensen, die samen popachtige gospelmuziek maken. De groep bestaat inmiddels vijfendertig jaar en ze verlenen hun medewerking met name aan kerkdiensten, festivals en tentdiensten. De groep bestaat uit een band met ongeveer tien zangers. Het repertoire van Kèrugma is veelzijdig, van pop tot praise. Het hoofdzakelijk Engelstalige repertoire bestaat vooral uit covers van bekende gospelartiesten, aangevuld met een aantal eigen nummers. De performance is divers. Nu eens herken ik de stijl van K3, dan weer de stijl van het Oslo Gospel Choir. Juist ook die diversiteit maakt het kijken en luisteren naar Kèrugma aangenaam. Komt nog bij dat de groep ook het zingen van de moeilijker melodieën goed af gaat. Verrassend en veelzijdig dus.

Sinds 2007 zijn de leden van Kèrugma ambassadeurs van Compassion, een sponsororganisatie voor kinderen in armoede. Tijdens de themadienst van vanavond laat men ons kennismaken met het werk van deze hulpverleningsorganisatie. Compassion probeert kinderen in erbarmelijke omstandigheden weer hoop te geven voor hun toekomst. Dit doen zij door middel van het ondersteunen met voeding, medische zorg en onderwijs. Compassion werkt in diverse landen samen met de lokale kerken. Zo leren de kinderen tegelijk over het evangelie, de Blijde Boodschap van Jezus Christus.

Kèrugma-dirigent Piet de With is weer terug van een ambassadeursreis met Compassion naar Brazilië. Hij laat ons vanavond in een korte film zien waar hij is geweest; de locatie waar Compassion in Brazilië haar werk doet. De With: ‘Een indrukwekkende reis, indrukwekkende mensen. Goed om te zien dat Compassion daadwerkelijk het verschil kan maken voor deze kinderen". De collecte is vanavond bestemd voor het werk van Compassion.

Sinds 2008 biedt Kèrugma complete thema-diensten aan. Hun thema van 2011 is "Brandnew", hetgeen ook de titel is van hun nieuwe cd. De themadienst bevat veel (samen)zangnummers, een kort kids-blok, een korte overdenking en enkele eigen muziekproducties van Kèrugma.

Centraal in deze kerkdienst vanavond staat het bijbelverhaal van de tollenaar Zacheüs. Deze tollenaar deed in zijn leven dingen die het daglicht niet konden verdragen. Toch ging Jezus juist bij hem op bezoek, om hem aan te spreken en om bij hem thuis te zijn. Jezus blijkt niet iemand om bang voor te zijn om wie je bent of wat je doet. Hij komt bij je als een vriend, heel gewoon en kan/zal door Zijn aanwezigheid je leven radicaal veranderen, op een manier zoals niemand dat kan/doet. Hij maakt je letterlijk ‘Brandnew’. Je leven gaat dan wel totaal over de kop, maar wat je ervoor terug krijgt, is een leven waar je vooraf alleen nog maar van kon dromen.

Jezus vraagt ook aan jou en aan mij of Hij bij jou en bij mij binnen mag komen; in ons huis en vooral in ons hart.
Sta jij er al open voor?
Ben je klaar voor de ‘Brandnew Start’?

Geen opmerkingen: