zaterdag 14 mei 2011

Bekendmaking Tsjernobyl Herdenkingsdienst in Leeuwarderadeel

Zaterdag 14 mei 2011

Wie vanuit Leeuwarden over de N357 naar Stiens rijdt, ziet bij de eerste afslag naar Stiens het grote digitale mededelingenbord dat de gemeente Leeuwarderadeel hier heeft geplaatst. Elke dag geeft dit bord met voortdurend wisselende teksten aan welke publieksactiviteiten er in onze burgerlijke gemeente worden georganiseerd.

Eén van de mededelingen van de afgelopen dagen is de aankondiging van de Herdenkingsdienst voor 'Tsjernobyl 25 jaar later', die morgen - op de zondagavond - vanaf 19.00 uur wordt georganiseerd in De Hege Stins te Stiens. Deze herdenkingsdienst wordt georganiseerd om met zijn allen stil te staan bij de gevolgen van de desastreuse kernreactorramp waar de inwoners van Tsjernobyl, haar directe omgeving, Wit-Rusland en ook van een aantal andere Europese landen (waaronder ook Nederland) mee werden geconfronteerd.

Op 26 april 2011 was het al weer 25 jaar geleden dat deze kernramp plaatsvond; een castastrofe waarbij veel dodelijke slachtoffers vielen bij en direct na de ontploffing van de vierde reactor van Tsjernobyl. Nog veel meer mensen zijn op korte of langere termijn overleden aan de gevolgen van de radioactieve straling, die bij en na de ontploffing vrijkwam. En een nog veel groter aantal mensen is direct of indirect fysiek en/of psychisch ziek geworden van de ramp en van alle gevolgen daarvan.

Naast alle negatieve gevolgen, heeft deze ramp ook geleid tot een aantal positieve effecten. Zo kwam er in Nederland, in de rest van Europa en wereldwijd in de loop van de afgelopen jaren een omvangrijk pakket aan humanitaire hulpverlening tot stand. Organisaties zoals bijvoorbeeld Stichting Rusland Kinderhulp (SRK) en het Landelijk Platform Hulp aan Tsjernobyl-kinderen (LPHT) hebben er in de afgelopen jaren onder andere voor gezorgd dat duizenden Witrussische kinderen één of meerdere malen voor een korte of lange gezondheidsvakantie naar Nederland zijn gekomen, om in gastgezinnen te worden ondergebracht. Ook in het Friese Stiens, Dronrijp en Leeuwarden zijn in de afgelopen jaren bussen vol met Witrussische kinderen opgevangen.

Om de slachtoffers van toen en nu te herdenken en te gedenken en om ook stil te staan bij alle negatieve en positieve gevolgen van deze kernramp, wordt morgenavond in De Hege Stins te Stiens een herdenkingskerkdienst georganiseerd. Vier werkgroepen werken hierbij samen om deze herdenking in stijl plaats te laten vinden. Dat zijn de Werkgroep Stiens en omstreken van het Nederlands Bijbelgenootschap (NBG) en de drie Werkgroepen van Stiens, Dronrijp en Leeuwarden van de Stichting Rusland Kinderhulp. De viering begint om 19.00 uur in het kerkgebouw aan de Gysbert Japixcstrjitte te Stiens. Aan deze bijeenkomst werken ook gastouders en hun kinderen mee, die in de afgelopen jaren Witrussische vakantiekinderen gastvrij in hun gezin hebben opgenomen.

Tijdens deze herdenkingsdienst gaat in de provincie Fryslân ook de fondswervingsactie van start, die het NBG organiseert in samenwerking met SRK, LPHT en VU Connected, de vier organisaties die op 23 april 2011 de landelijke herdenking in Zwolle organiseerden. Het Nederlands Bijbelgenootschap verdubbelt elke euro die deze inzamelingsactie tot en met eind november van dit jaar landelijke opbrengt. Samen met de United Bible Societies (UBS) zorgt het NBG ervoor dat er in de komende drie jaren een bijbelverspreidingsactie wordt opgezet in het zuiden van Wit-Rusland, het gebied dat zo ernstig werd getroffen door deze kernramp. Bijbelverspreiding door het Witrussisch Bijbelgenootschap en humanitaire goederentransporten van SRK zullen hand in hand gaan om de gewenste hulp en het evangelie op de goede plaatsen te brengen.

Voor de herdenkingsdienst van a.s. zondagavond 15 mei 2011 in Stiens zijn alle belangstellende uit Stiens, Dronrijp en Leeuwarden gericht uitgenodigd, maar uiteraard is iedereen van harte welkom om deze bijzondere herdenkingsviering morgenavond bij te wonen. Aan de gemeente Leeuwarderadeel zal het niet liggen, want die heeft gedurende de afgelopen week aan deze herdenkingsdienst met haar mededelingenbord ruimhartig publicitaire aandacht gegeven ter promotie van deze bijzonder herdenkingsbijeenkomst. Iedereen is van harte welkom.

2 opmerkingen:

Dodo zei

Dit lijkt wel het toppunt van Synergie.......

Wiep Koehoorn zei

Dag Jehannes,
Inderdaad; als je dezelfde goede doelen nastreeft, is het dus echt mogelijk - zo blijkt ook hier - dat een groot aantal groepen door eendrachtige samenwerking iets moois organiseren, dat dan vervolgens ook in de breedte door de achterban van al die organisaties wordt gedragen. We hopen er vanavond met zijn allen een bijzondere herdenkingsviering van te maken. Verleden, heden en toekomst staan centraal. Mooi is dat ook het bijbelverspreidingproject voor en van Wit-Rusland vanavond in Fryslân wordt gestart. En nu maar hopen dat velen daaraan ook een bijdrage willen en zullen leveren.
vr. gr.
Wiep Koehoorn
lc15mei11