vrijdag 1 april 2011

Treem in Stiens

Vrijdag 1 april 2011

De Treem is een woonstraat in de wijk Aldlân van Stiens. Deze straat vormt de verbinding tussen de Lege Bosse aan de noordzijde en de Mienskar aan de zuidzijde. Het smalle 1/3-wegdeel aan de westzijde is met name bedoeld voor het langzame verkeer en wordt doorgaans ook gebruikt als parkeerstrook. Het brede 2/3-wegdeel aan de oostzijde wordt in principe bereden door het gemotoriseerde verkeer. De Treem ligt parallel aan de westelijk gelegen straten Staaslân en It Swad.


Een treem is een arm van een kruiwagen, maar het is hier bedoeld in de betekenis van een melkzeef, in de vorm van een trechter. De Treem was voorheen een stuk land dat lag aan de noordzijde van de Stienser Feart, op de plaats waar de vaart afbuigt naar het zuidoosten. Maar ook dichtbij de Trijehoek werd een stuk weiland vroeger de Treem genoemd.


In het algemeen kun je stellen dat smalle stukken land, of percelen die aan één zijde versmallen tot een trechtervorm, met dwarsliggende greppels (als in een laddervorm) hier en daar met de naam 'Treem' worden aangeduid.

Geen opmerkingen: