vrijdag 22 april 2011

The Passion op de Markt van Gouda

Witte Donderdag 21 april 2011


Tegen vier uur rijden Durkje en ik vanmiddag Leeuwarden uit, op weg naar Gouda. We wonen daar vanavond het mega-evenement "The Passion" bij, de Nederlandse versie van het passiespel over de laatste uren van het leven van Jezus Christus. Omdat het aan het eind van de middag is die vooraf gaat aan de Paasvakantie van velen, verwachten we grote drukte op de autosnelwegen in het midden van het land, vooral ook op grond van de vele fileberichten op de autoradio. Maar behoudens gering oponthoud bij Joure en bij een auto-ongeval nabij Emmeloord, kunnen we wonder boven wonder vlot doorrijden. Zelfs op de oostring en de zuidring rond Utrecht en op de A12 van Utrecht naar Gouda. De noordelijke baan staat over de volle lengte nagenoeg stil en ten zuiden van Utrecht de noordelijk gelegen parallelle baan ook, maar wij rijden op de baan tussen beide autobanen vlot door, als was het een vrije doortocht door de Schelfzee.


Zo komen we dan ook precies op tijd aan voor de woorden van welkom van Wim Cornelis, burgemeester van Gouda. Durkje en ik zijn uitgenodigd om het VIP-programma van The Passion bij te wonen in het Stadhuis van Gouda. Daar komen naast andere genodigden de leden van directies en besturen van de deelnemende partijen vooraf en nadien bijeen. Als bestuurslid van het Nederlands Bijbelgenootschap ben ik vanavond hierbij samen met Durkje aanwezig. 'The Passion' is het resultaat van een unieke samenwerking van de Evangelische Omroep, de omroep RKK, de Protestantse Kerk in Nederland, de Rooms-Katholieke Kerk en van ons Nederlands Bijbelgenootschap.


Tegen half negen vanavond start dit imposante mediaspektakel. Overal is licht en geluid, een camerahelicopter vliegt boven het oude stadscentrum van Gouda en dan verschijnt onze verteller van vanavond op het podium: 'Jakhals' Erik Dijkstra (van 'De Wereld Draait Door). Hij geeft tekst en uitleg over dit dramatische bijbelverhaal. Dan begint het lijdensverhaal, met de fietsende Jezus, gespeeld door zanger Syb van der Ploeg (voorheen van De Kast). Jezus 'Syb' Christus zingt 'Iedereen is van de wereld' (van The Scene). Na de introductie van de Verteller zingt Maria (de moeder van Jezus) het lied 'Altijd wel iemand' (van I.O.S.). Maria wordt gespeeld door zangeres Dominique 'Do' van Hulst.


Dan schakelt de Verteller ons door naar de Processie in Gouda. Een 6 meter lang kruis wordt door een lange stoet mensen door de binnenstad van Gouda naar de Markt gedragen. Actrice Hanna Verboom doet haar best om als een volleerd journalist-verslaggever de processie met interviews verbaal door de straten te loodsen. Na de aankondiging van het Laatste Avondmaal van Jezus en zijn discipelen, zingt Jezus 'Laat het vanavond gebeuren' (van De Dijk) en dan zingt Maria 'Blijf bij mij' (van Paul de Leeuw & Ruth Jacott).


Daarna komt het verraad van de discipel Judas. Geïntroduceerd door de verteller volgt acteur Frank Lammers, die als Judas het lied 'Ik leef niet meer voor jou' zingt. Daarna volgt de verteller over de evaluatie met betrekking tot het gedrag van Judas, waarna we via een beeldverbinding naar de Processie met het kruis weer terug komen bij de verteller, die ons verhaalt over het waken en slapen in de Tuin van Getsemané. Daar zingt Jezus zijn 'Ga in mijn schoenen staan' (van De Dijk). Daarna komt Maria met het lied 'Zeg me dat het niet zo is'. Na het verraad van Jezus door Judas zingen Jezus en Judas het perfect passende, indringende lied 'Stil in mij' (van Dik Hout').


Daarna wordt Jezus gevangen genomen en zingt Thomas Berge als Petrus het lied 'Open' (van The Scene). Petrus verraadt Jezus en dan zien we Jezus in een arrestantenbusje in gesprek met twee criminelen. Aansluitend zingt Maria 'Geef mij je angst' (van Guus Meeuwis). Nadat de verteller zijn beschouwing over het verraad en arrestatie van Jezus heeft gegeven, schakelen we weer over naar de live beeldrapportage over de kruisprocessie. Het enorme, verlichte kruis wordt het marktplein op gedragen en passeert ons in de richting van het podium. De prachtige muzikale begeleiding wordt gedurende het hele programma verzorgd door een orkest op het grote podium, onder leiding van pianist Cor Bakker.


Pontius Pilatus, gespeeld door acteur Wilbert Gieske (van GTST), gaat in gesprek met Jezus en zingt samen met Jezus 'Zwart Wit' (van Frank Boeijen). De grote menigte van tussen 10.000-15.000 mensen op het marktplein schreeuwt dat Barabbas moet worden vrijgelaten en 'Kruisig Hem". De Verteller legt dan uit hoe een kruisdood in de tijd van Jezus verliep. Maria zingt daarna 'De bestemming' (van Marco Borsato).


Na de afsluitende woorden ten afscheid van de Verteller, volgt het slotlied 'Geef mij je angst'. Dat lied begint met Syb van der Ploeg, als Jezus, die hoog boven in de toren van de Sint Janskerk staat, vol in het licht; vanaf het marktplein en op het grote podiumscherm close up te zien. Alle artiesten verschijnen dan op rij op het podium en zij nemen de zang van het slotlied over. Het publiek zwaait, klapt, zingt mee, fotograferende en filmende fotocamera's en mobieltjes hoog in de lucht gericht op het podium, overal zwaaiende break lights boven het publiek, kortom één en al passie & Passie.


Na afloop worden we weer ontvangen in het Goudse Stadhuis. De genodigden maken van de gelegenheid gebruik om hier onder het genot van een hapje en een drankje met anderen terug te blikken op dit unieke, eigentijdse passiespel. Tegen half elf gaan Durkje en ik nog wandelend naar de Sint Janskerk, want hier is tot middernacht nog 'The After-Passion', georganiseerd door JOP, de jeugdorganisatie van de Protestantse Kerk, samen met Jong Katholiek en met de Protestantse kerken van Gouda. Hier wordt gedanst, er is een Taizéviering, we luisteren naar een interview met Wilbert 'Pilatus' Gieske, er is een Prayer Point, New Day speelt en zingt jazzy gospels en we bekijken hier de expositie van de Kruiswegstatie van beeldend kunstenaar Willem Hesseling uit Gouda, een kruiswegstatie van 14 schilderijen, in het afgelopen jaar geschilderd.


In het oude stadscentrum is ogenschijnlijk niets aan het toeval overgelaten. Er is een grote politiemacht op de been, wandelend, in auto's, op motoren en op paarden. Op de toegangen naar het marktplein staan bewakers. Het is gezellig druk in de binnenstad. De terrassen langs de markt zijn overvol. Vanmiddag was het hier 26 graden Celsius, en nu even na elf uur vanavond is het nota bene nog 20 graden Celcius. Een bijzondere avond, een bijzondere locatie, een bijzonder passie-evenement met bijzondere mensen, jong en oud, ze zijn er allemaal, velen nog tot na middernacht. Hier glijden we van Witte Donderdag door de nacht naar Goede Vrijdag; Pasen is in zicht!

Geen opmerkingen: