vrijdag 22 april 2011

Meditatief voor Tsjernobyl en Wit-Rusland

Goede Vrijdag 22 april 2011


God keek naar alles wat Hij had gemaakt
en zag dat het zeer goed was.
(Genesis 1:31)



God voltooide de hemel en de aarde in al haar rijkdom. Een mooie geschiedenis. Wereldwijd, in alle culturen verteld door mensen, aan mensen. Een prachtige wereld, waarin we tijdens lange wandelingen op de scheiding van aarde en water zo gelukzalig kunnen dagdromen. Natuur, te kust en te keur. En God zag dat het goed was. Zag u dat ook? Zie jij dat nog?


Tsjernobyl, 26 april 1986. Dit jaar al weer 25 jaar geleden. Een nucleaire ramp. Levensgevaarlijke radioactieve besmetting van aarde en water in Oekraïne, in Wit-Rusland, in grote delen van Europa. Wij verwachtten toen ons eerste kind. In Nederland mochten koeien niet meer buiten grazen. We werden gewaarschuwd voor vervuilde bladgroente. Is dit dan de wereld die wij aan onze kinderen doorgeven? Ja, vruchtbaar waren we, en talrijk zijn we geworden. We bevolkten de aarde en brachten haar onder ons gezag. En we heersten over de aarde, maar hadden we de aarde niet beter kunnen dienen?


Ook dit jaar gaan medewerkers van het Witrussisch Bijbelgenootschap weer op bezoek bij zieken, invaliden, kinderen, armen en ouderen in het zuiden van Wit-Rusland. Ze komen in ziekenhuizen, in revalidatiecentra, in scholen en in kerkgemeenschappen, bij de inwoners van dit door de mens vervuilde, verlaten gebied. Zij zorgen ervoor dat Bijbels en Bijbelverhalen de achtergebleven mensen daar bereiken. Het NBG dient het Witrussisch Bijbelgenootschap door deze Bijbelverspreiding met onze hulp mogelijk te maken.


Ook in Wit-Rusland wordt het Evangelie nog doorgegeven, door mensen, aan mensen. Tussen Kerst en Pasen, tussen Pinksteren en Hemelvaart, elk jaar opnieuw, dag in dag uit. En God ziet dat het goed is. Ziet u dat ook? Zie jij dat wel?


Dit meditatief is door mij geschreven en is gepubliceerd in "Bijbelwerk', het magazine voor vrijwilligers van het Nederlands Bijbelgenootschap, 21e jaargang, maart 2011.

Geen opmerkingen: