maandag 25 april 2011

Belijdenisdienst voor Pieter op Paasmorgen

Paaszondag 24 april 2011


Tussen de 500 en 600 kerkgangers zijn vanmorgen tussen 10.00 uur en 10.30 naar De Hege Stins in Stiens gekomen om samen feest te vieren ter gelegenheid van het feit dat vandaag op deze zonnige Paasmorgen twaalf jonge leden van onze Protestantse Gemeente van Stiens belijdenis van hun geloof zullen afleggen in het midden van onze kerkelijke gemeente. De voorganger in deze kerkdienst is dominee Jaap Overeem, organist is Han Giesing en verder wordt muzikale medewerking verleend door onze gemeenteband United, deze keer met oud-Stienser Jorick Feenstra als gastpianist. Voor ons als ouders is dit een bijzondere dag, want onze zoon Pieter is vandaag één van de twaalf jongeren die belijdenis gaat doen. Na alle spanning en verdriet in onze familiekring in de afgelopen weken, is dit weer een teken van geloof, hoop en liefde, voor het heden en in de toekomst.


We starten met een medley van twee liederen, die zo mooi het belijden en Pasen paren: "Mijn Jezus, ik hou van U' en 'Sta op! Een morgen ongedacht', afwisselend begeleid door United en het kerkorgel. Kerkenraadsvoorzitter Martin Jansen Klomp heet iedereen als ouderling van dienst welkom en geeft de leiding in handen van onze predikant. We zingen "Create a clean heart" en 'Heer, ik kom tot U', waarna het 'kind van de zondag', de voorganger en de gemeente afwisselend de woorden van bemoediging en groet naar elkaar uitspreken. De jongste kinderen gaan even naar de kindernevendienst en wij zingen het Paaslied 'Christus onze Heer verrees'. Vervolgens zingt dominee Jaap samen met de huisband United Opwekkingslied 670: 'Gekomen in Gods huis'.


De sessie rond doop en belijdenis wordt voorafgegaan door een mooi getuigenis van Wia Haitsma, één van de belijdeniscatechisanten. Na het gebed om de Heilige Geest, het lezen uit het Evangelie van Johannes, het zingen van 'De rivier' en de uitleg van Jaap Overeem over water, doop, belijdenis en opstanding zingen we als geloofsbelijdenis het 'Ik geloof in God de Vader', in de Opwekkingsversie. Na de Bijbellezingen uit het Evangelie van Johannes en het getuigenis van Paulus uit zijn Brief aan de Romeinen wordt Erik Buurstra gedoopt en ontvangt hij Gods Zegen van doop en belijden. Aansluitend volgt het zegenen van alle andere elf belijdeniskandidaten. Eén voor één ontvangen ze van dominee Overeem de Zegen, na het uitspreken van hun persoonlijke belijdenistekst. Voor Pieter verwijst dominee Jaap Overeem naar zijn onlangs overleden pake en geeft hij aan Pieter als belijdenistekst de bijbelwoorden mee, die ook de basis vormden voor de rouwdienst van pake: 'Prijs de Heer, jouw ziel, vergeet niet één van zijn weldaden' (naar Psalm 103:2). Zo worden 'pake en pakesêger' met heil en zegen aan elkaar verbonden. Na de inzegening beantwoorden alle nu belijdende leden de vraag om Jezus in hun leven te volgen met een hartverwarmend ja-woord.


Deze kinderen van God worden vervolgens welkom geheten in de Kerk van Christus, wereldwijd en in ons midden. Daarna zingen we 'Ik zeg het allen, dat Hij leeft'. De twaalf belijdeniskaarsen worden aangestoken aan de zojuist ook binnengedragen nieuwe Paaskaars en dan spelen en zingen twee huisgenoten van Wia Haitsma het Opwekkingslied 'Ik wil heel dicht bij U zijn' als muzikaal kado. We begonnen met een 'zing in' en eindigen na het dankgebed en de collecte met een 'zing uit'. Eerst zingen we 'Vreugde, vreugde, louter vreugde' en daarna zingen de nieuw-belijdende leden samen met dominee Jaap en United het Opwekkingslied 'Adonai'. En tenslotte wordt voorafgaand aan de met een Amen-zang beaamde wegzendingszegen het geliefde Paaslied 'U zij de glorie' hartstochtelijk gezongen.

Buiten is het nog steeds prachtig weer, dus het twaalftal gaat op aanraden van de predikant naar buiten, om op het plein vóór het kerkgebouw door de honderden passerende kerkgangers te worden gefeliciteerd met deze belangrijke dag in hun leven.

Geen opmerkingen: