zaterdag 26 februari 2011

Lezersgroep Nederlands Dagblad op Jabikspaad door Stiens

Zaterdag 26 februari 2011

Het Nederlands Dagblad (ND) organiseert als lezersservice voor haar lezers en voor andere belangstellenden regelmatig themawandeltochten. In de periode van 28 januari tot en met 28 mei 2011 organiseert het ND tien etappes over het Jabikspaad, de Fries-Overijsselse pelgrimsroute, die de Nederlands aanlooproute is naar het Spaanse bedevaartoord Santiago de Compostela. Elk laatste weekend van de maand wordt in deze periode gepelgrimeerd; elke dag tussen de 19 en 25 kilometer gaans. Je kunt je voor elke wandeldag afzonderlijk opgeven. Gisteren wandelde een groep van ongeveer 70 deelnemers van Minnertsga naar Oude Bildtzijl en vandaag wandelt een groep onder leiding van ND-medewerker en gids Teus van Harten van Oude Bildtzijl naar Goutum, een afstand van 21 kilometer.

Om 11.45 uur word ik gebeld door Teus van Harten met de mededeling dat de groep vanuit Finkum vertrekt, op weg naar Stiens. Ik vertrek naar de entree van Stiens om de groep daar als voorzitter van de Stichting Jabikspaad Fryslân welkom te heten en om hen vervolgens over het Jabikspaad door Stiens te loodsen in de richting van Britsum. Waar de Hege Hearewei Stiens in komt, heet ik de ruim 60 pelgrims welkom. Daar leg ik ze uit dat ze nu het opgebilde, bedijkte Middelseegebied van de gemeenten Het Bildt en Leeuwarderadeel verlaten om aan de oostzijde van de oude Middelseedijk het oude land (Aldlân) binnen te wandelen.

Over de Hege Herewei en de Hegebuorren neem ik de groep mee, de terp op naar de Sint-Vituskerk. Daar vertel ik over de geschiedenis en de kenmerken van de Sint-Vituskerk en over meester M.B. Hoogeveen (van het leesplankje) en over de socialist Pieter Jelles Troelstra (van de S.D.A.P.), die hier vroeger beiden in Stiens hebben gewoond. De dorpskerk, de dubbele boomsingel en de vandaag mooi geelbloeiende winterakonieten verleiden de wandelaars tot fotografie van al dat moois.

We gaan via de Langebuorren, langs het monument van Troelstra, via It Kleaster en de Galge naar It Achterbosk, om daar de andere dorpsterp af te dalen. Aan het eind van It Achterbosk bij 'het huis 1721' vertel ik over de voormalige Uniastate, over de betekenis van het Hynstewaad, over de voormalige Paedwizer en over de Dobbe en Aldlânsdyk. Ook verwijs ik naar de straten die zijn genoemd naar de Friese dichter Gysbert Japicx en naar Pim Mulier, één van de grondleggers van de moderne sport in Nederland. Bij de spoorovergang in de Pim Mulierweg vertel ik over de Noord Friese Lokaal Spoorwegmaatschappij, met haar spoorlijnen van Leeuwarden via Stiens naar Harlingen en naar Franeker en over het 'Dockumer Lokaeltsje' van Stiens via Ferwerd naar Anjum. Uiteraard komt ook de recente verwijdering van het spoor (van enkele weken geleden) aan bod.

Het regent voortdurend en ik besluit om vanwege het weer en de natte ondergrond het kortgeleden geruïneerde spoortracé van het Jabikspaad niet te volgen. Via de Pim Mulierwei en de Griene Leane gaan we verderop langs de Kletsefeart en de Stienser Feart, achter het volkstuinencomplex langs. Bij de brug van de Griene Leane over de Stienser Feart vertel ik nog over de Elfstedenvaarroute en over de uit Britsum afkomstige militair en vestingbouwkundige Menno van Coehoorn en daarna verlaten de pelgrims van het Nederlands Dagblad Stiens, om verder te wandelen via Britsum, Cornjum, Jelsum en Leeuwarden naar Goutum.

2 opmerkingen:

Gerrit van Houwelingen, Genemuiden zei

Etappe 3 en 4

Op 26 februari komen we weer samen, nu in Oude Bildtzijl waar een dubbeldekker ons naar Minnertsga brengt. De koffie in de Groate Kerk van Sint Jacobiparochie is een welkome onderbreking van de troosteloze wandeling langs eindeloze bedijkte bunders vette klei. Van het wad zien we niet veel. Een dichte mist belemmert elk uitzicht over dit vogelparadijs. We sjouwen naar Zwarte Haan, waar de soep wacht. Dan zwoegen we verder over de Poldijk. Na een kop koffie in Oude Bildtzijl zoeken we ons slaapadres op aan de Emmakade in Leeuwarden. De tomtom brengt er ons probleemloos. Hier overnachten ook de Van Popta’s, waarmee we ’s avonds een vorkje prikken, samen met Jan en Janny de Vries en Jenny Tamminga. De volgende dag komen we in Goutum samen en brengt de dubbeldekker ons terug naar het noorden. Over dijken gaat het richting Finkum en bezoeken we de kerk een eindje buiten het vlek. Harm Lassche constateert dat er zelfs geen bijbel meer op de kansel ligt. Vervolgens lopen we als een kip zonder kop door, waarna Teus ons tevergeefs maant tot terugkeer naar het Jabikspaad. Aan de rand van Stiens wacht Wiep Koehoorn, bestuurslid van de stichting Jabikspaad, ons op om het een en ander van zijn woonplaats te vertellen. Rond de St.Vituskerk bloeien schitterende winterakonieten onder een dubbele rij bomen. Het is een stinsenplant uit de ranonkelfamilie. Zo vroeg in het jaar, er is nog geen speenkruid te bekennen, hier al een zee van gele bloemen. Dan volgen drie aardige dorpjes: Britsum, Cornjum en Jelsum. Bij de Martenastate is onze lunchpauze. Later wandelen we langs de Dekemastate zuidwaarts en lopen Leeuwarden binnen. Hier bezoeken we met ‘onze pelgrim’, die ons pad al sinds Jorwerd kruist, de Jacobijnerkerk waar de resten van het grafmonument van de Friese Nassauers te zien zijn. De beroemdste was wel Willem Lodewijk die samen met prins Maurits een keer bracht in de strijd tegen Spanje, knappe strategen in hun tijd. Inmiddels zijn we op diverse regenbuitjes getrakteerd. Laat in de middag vallen we het Campanile Hotel binnen om na een laatste slok door de donkerte huiswaarts te snellen.

Gerrit van Houwelingen

Wiep Koehoorn zei

Dag Gerrit,
Bedankt dat je in de vorm van een eigen wandelverslag van de afgelopen twee dagen een reactie naast mijn weblogbericht hebt gelegd. Zo vormen onze beide berichten mooi één geheel. Ik vond het fijn om gisteren een paar kilometer met jullie groep op te trekken en wens jullie allen veel succes en plezier tijdens de komende wandeldagen.
vr. gr.
Wiep Koehoorn
sjf27feb11