zaterdag 8 januari 2011

Dialoog met het penseel

Zaterdag 8 januari 2011

De Missie-ZendingsKalender (MZK) is een gezamenlijke uitgave van "Mensen met een Missie" en de "Nederlandse Zendingsraad". Met deze jaarkalender wil men laten zien hoe medechristenen in het zuidelijk halfrond van de wereld hun geloof in samenleving & cultuur ter sprake brengen. De Missie-Zendingskalender 2010 kreeg als titel "Dialoog met het penseel" en bevat schilderijen van de Indiase kunstenaar Jyoti Sahi.

Jyoti Sahi stichtte samen met zijn vrouw een hindoeïstisch-christelijk kunst-klooster, waar jonge kunstenaars zich gezamenlijk kunnen bekwamen in de vertaling van het evangelie via de kunst. Met zijn eigen kunst wil Jyoti Sahi een bijdrage leveren aan de dialoog tussen christendom en hindoeïsme en daartoe richt hij zich vooral op de rol van de kunst in de religie. Het werk van Sahi bestaat uit een mix van westerse schildertechniek en oosterse religieuze symboliek. Sahi's veelzijdige kunst bestaat uit schilderijen, houtsneden, batik, glas-in-lood-ramen, ontwerpen voor hekwerk en liturgisch meubilair.

India kent het zogenoemde kastenstelsel. Meer dan 15% van de Indiase bevolking bestaat uit "dalits", ofwel kastenlozen. Ongeveer 150 miljoen dalits worden sociaal uitgesloten, wonen veelal op het platteland, in diepe armoede. Christelijke dalits zien Jezus Christus als bevrijder, want Jezus bekommerde zich tijdens zijn leven & werken om de machteloze mensen die in Zijn tijd werden buitengesloten. In het werk van Jyoti Sahi zien we dat motief vaak terug.

Sahi schildert Jezus vaak met een mandala, een geometrisch patroon waarvan de vorm de aandacht op het midden richt. Jezus in het midden. Jezus als leraar en als bevrijder. Jezus die licht aan de wereld schenkt. Op de voorkant van de MZK 2010 staat het schilderij "The Transfigured Lord" (de gedaanteverandering). Jezus verandert hier van gedaante voor de ogen van zijn leerlingen. Jezus is zoals Jona, die uit de walvis komt. De vis heeft de vorm van een mandala (hier een waterdruppel). In die mandala heeft Jyoti Sahi ook de Levensboom geschilderd.

Geen opmerkingen: