zondag 19 december 2010

Wonder boven Wonder

Zondag 19 december 2010

Het Bijbels Museum in Amsterdam presenteert tot en met 30 januari 2011 de tentoonstelling “Wonder boven Wonder – Outsiderkunst en Bijbelverhalen”. Deze tentoonstelling laat Bijbelverhalen zien door de ogen van 44 kunstenaars met een verstandelijke beperking, van de zorgorganisatie Amerpoort te Amersfoort. Het resultaat daarvan is intuïtieve en creatieve kunst. Bijbelverhalen zijn door deze kunstenaars vertaald naar kleurrijke en verrassende schilderijen; persoonlijk getint en raak getroffen; geschilderd op doek, hout of papier.

In hun atelier “Jans Pakhuys” in Amersfoort zijn deze kunstenaars dagelijks aan het werk. Een half jaar lang vormden voorgelezen Bijbelverhalen en beroemde Bijbelse schilderijen van de grote meesters zoals Leonardo da Vinci en Rembrandt hun inspiratiebron. De Amerpoort-kunstenaars schiepen een rijk palet aan verfrissende interpretaties van verhalen uit het Oude en het Nieuwe Testament van de Bijbel. Een selectie van ruim 180 werken is momenteel te zien in bijna alle zalen van het Bijbels Museum. In de tentoonstelling maken museumbezoekers op bijzondere wijze kennis met de voor velen nog onbekende wereld van mensen met een verstandelijke beperking en met hun unieke kijk op Bijbelverhalen. Alle schilderijen uit deze expositie zijn te koop.

Bij deze tentoonstelling verscheen ook de “Amerpoort Kunstagenda 2011”, getiteld “Wonder boven Wonder”. De tentoonstelling èn de Amerpoort Kunstagenda 2011 zijn tot stand gekomen in samenwerking met zorginstelling Amerpoort, het Nederlands Bijbelgenootschap (NBG) en Studio Berry Slok. De agenda wordt verkocht door Amerpoort. Op de omslag aan de voorzijde staat het schilderij “Maria met Kind”, geschilderd door Piet Schopping. In deze bijzondere jaaragenda schreef de directeur van het Bijbels Museum – Judikje Kiers – een voorwoord, getiteld “Geen wonder”. Kiers schrijft dat de schilderijen van deze tentoonstelling in het Bijbels Museum en in deze jaarkalender zowel kijkplezier als gespreksstof opleveren. Ik heb de kunstwerken bekeken en ben het met haar eens. Het is geen wonder, het is “Wonder boven Wonder” mooi!

Geen opmerkingen: