maandag 27 december 2010

Stefanus, Paulus, Mendelssohn en Scholtens in Stiens

Zondag 26 december 2010 - 2e Kerstdag

De Protestantse Gemeente van Stiens viert vandaag met een ochtendkerkdienst de Tweede Kerstdag in De Hege Stins. Organist is Take Beukema en voorganger is dominee Desirée Scholtens. Het bijzondere, gewaagde thema voor deze 2e Kerstdag is: Stefanus. "Stefanus, de martelaar, uit het voorprogramma van Saulus (later Paulus genoemd)", aldus dominee Scholtens. Vandaag brengt ze Stefanus niet alleen verbaal via de Bijbel, maar ook vocaal via muziek van Mendelssohn. Meer dan voldoende elementen om er een bijzondere liturgische viering van te maken.

Enkele muziekstukken van componist Felix Mendelssohn-Bartholdy (1809-1847) vormen de uitgelezen componenten van deze themadienst. Mendelssohn is voor ons muzikaal niet alleen bekend als de componist van bijvoorbeeld de Kerstmuziek van Gezang 135 (Hoor, de eng'len zingen de eer van de nieuw geboren Heer), maar ook als componist van het oratorium "Paulus" (1837), handelend over de vroege christenvervolger, die later een zo prominente rol ging spelen in de wereldwijde verbreiding van het evangelie van Jezus Christus.

De Bijbellezingen worden verzorgd door lector Sytse Brouwer en de muziekstukken van Mendelssohn worden gezongen door dominee Desirée Scholtens, onder subtiele pianobegeleiding van haar echtgenoot, dominee Jaap Overeem. Muisstil luistert de hele gemeente bijvoorbeeld naar haar vertolking van het muziekstuk "Jeruzalem" uit Mendesssohns oratorium Paulus. Thuis kunnen de radioluisteraars meegenieten via Radio Middelsee, die deze kerkdienst rechtstreeks uitzendt via de ether.

> Moedig is het om op Tweede Kerstdag niet te blijven steken bij de Herders in het veld, of bij de Wijzen uit het oosten, maar om een grote sprong voorwaarts te maken in de tijd, namelijk naar de steniging van Stefanus, één van de volgelingen van Jezus.
> Moedig, maar toch ook heel logisch; immers na het Kerstfeest gaat het leven weer gewoon door, ook het gebroken leven van moord en doodslag, zoals ook toen al bij de martelaar Stefanus.
> Moedig, maar ook hoopgevend; immers, het Kerstfeest, het Paasfeest, het Pinksterfeest en alle latere werk van zending en evangelisatie vloeien allemaal voort uit de Eerste Kerstdag. En dan is elke Tweede Kerstdag dus de eerstvolgende van alle heilswerkbare dagen die nog zullen volgen.

Tijdens de afgelopen Kerstdiensten stond het doorgeven van het licht centraal. Woorden vragen om daden. Daarom gaan we aan het eind van deze kerkdienst met zijn allen in een hele grote kring staan. Schouder aan schouder passen we zo nog net in de kerkzaal. Bij binnenkomst in de kerkzaal hadden we allemaal reeds een kaars ontvangen. Dominee Scholtens steekt haar kaars aan bij de grote Paaskaars en dan wordt het licht doorgegeven, van kaars naar kaars, als een lopend vuurtje gaat het licht door de kerkzaal, totdat aan alle aanwezigen in onze kring het licht is doorgegeven. We ontvangen de zegen en luisteren tot slot nog naar de majestueuze slotklanken van Mendelssohn.

En nu is het aan ons om het licht de wereld in te brengen, in woorden en in daden. Want na die Eerste Kerstdag komt de Tweede, en de Derde, en de Vierde, en .........

Geen opmerkingen: