zondag 5 december 2010

Radiogids van Stienser Radio-Centrale-Exploitant Dijkstra

Zondag 5 december 2010

Zoals zoveel Nederlandse gezinnen waren wij vroeger ook lid van de NCRV, de Nederlandse Christelijke Radio-Vereniging. De NCRV is in 1924 opgericht en is de oudste publieke omroep van Nederland. In het begin van haar bestaan was de NCRV heel erg bewust van de protestants-christelijke achtergrond van de NCRV, en haar leden eveneens.

Elke week kreeg je als lid van de NCRV haar programmagids thuisgestuurd: de radio- en televisiegids. De nieuwe gids werd dan bij ons thuis in een bordeaurode omslag geschoven. In de binnenrug zat een koordje, waar je de omroepgids bij het middenblad achter kon schuiven. Zo bleef de omroepgids aan het koord hangen in de harde omslag.

Vorige week kreeg ik van de heer Douwe Bosma uit Drachten zo'n omslag. Een bijzondere, want behalve dat de omslag al oud is, blijkt het een omslag te zijn die is uitgegeven door en aangeboden door A. Dijkstra, vroeger Radio-Centrale-Exploitant en Radio- en Electro-installateur te Stiens. Het is een hardkartonnen omslag met een grijze stofomslag. Op de voorzijde staat een opsomming van 22 items, die samen het artikelenassortiment van Dijkstra uit Stiens promoot. Op de achteromslag staat een advertentie van H. de Vries, verzekeringsagent der R.V.S. te Stiens.

In de binnenkant staat een groot aantal advertenties van ondernemers in en rond Stiens. Een aantal van die advertenties zijn van:
- B. Hiemstra, je adres voor alle Kruideniers- en Grutterswaren;
- H.W. Bakker, schilder, behanger en meubelhandel;
- J.H. Dijkstra & Zn., o.a. manufacturen, beleefd aanbevelend;
- M. Polet, Nearne yn Stiens lekkerder Fleisspillen;
- Y. de Jong, Levering van nieuwe modellen schoenen; zeer concurreerende prijzen;
- Centrale Bakkerij, Alle dagen versch gebakken witte- en roggebrood en diverse koeksoorten; aanbevelend;

Ook op de linkerzijde van de binnenomslag staan handelsadvertenties. Onderaan staat: Bovenstaande adressen worden in de bijzondere aandacht der Radio-luisteraars aanbevolen.

Geen opmerkingen: