zaterdag 18 december 2010

Paul Christiaan Bos exposeert in Stiens

Zaterdag 18 december 2010

Paul Christiaan Bos is een meester-schilder, die de afgelopen jaren weinig kon exposeren, aangezien zijn schilderijen direct na productie aan de afnemende opdrachtgevers werden verkocht. Veel werk maakte hij namelijk in opdracht; vooral voor kunstverzamelaars in binnen- en buitenland. Rond de jaarwisseling van 2007-2008 werd echter een overzichtstentoonstelling van zijn werk gehouden, waar enkele van zijn meesterwerken waren te zien. Toen werd nieuw werk geëxposeerd, maar ook oudere werken die in bruikleen waren gegeven, teneinde een zo compleet mogelijke overzichtstentoonstelling te presenteren, waarmee een beeld werd gegeven van deze kunstenaar, die wel eens de “Rembrandt van de 21e eeuw” wordt genoemd.

Tot en met eind december 2010 worden enkele fine art prints van zijn werken geëxposeerd in de Openbare Bibliotheek van Stiens. Soms is Bos enkele maanden met één schilderij bezig. Tot op de millimeter nauwkeurig schildert hij de details, die met een vergrootglas bekeken moeten worden om het resultaat goed te kunnen bekijken. Het aantal in de verkoop aangeboden werken van zijn hand is dan ook laag. Om tòch werk van Paul Christiaan Bos in huis te kunnen halen, maakt hij in beperkte oplages ook Fine Art Prints van zijn werk, Daardoor is het ook mogelijk om tegen betaalbare prijzen iets van Paul Christiaan Bos aan te schaffen. De oplagen daarvan zijn beperkt, waardoor elke genummerde, gesigneerde kunstdruk zijn exclusiviteit behoudt.

Paul Christiaan Bos is een eigentijds kunstenaar, die naast het schilderen in opdracht ook de tijd neemt voor werk dat hij zelf belangrijk vindt om te maken. Dat zijn dan doorgaans schilderstukken, gebaseerd op herinneringen uit zijn eigen verleden en ervaringen. Van deze kunstwerken is nog een beperkt aantal werken beschikbaar voor de verkoop. Het werk van Bos wordt nu al beschouwd als mogelijk toekomstig cultureel erfgoed.

Eén van de Fine Art Prints die momenteel in Stiens wordt geëxposeerd, is het schilderij 'Sir Walther op avontuur' (40x80 cm; 2010). Het is de afbeelding van de kleurrijke haan, die in de tuin van Bos de leiding heeft over de kippen, die voor de eieren zorgen waarmee de kunstenaar zijn eigen schilderverven maakt. Het originele schilderij, waaraan maanden is gewerkt, is nu voor de verkoop nog beschikbaar. Dit schilderij is gemaakt in acryl. Daarnaast heeft Paul Christiaan Bos eigen verven, kleurmengsels en experimentele technieken toegepast.

Geen opmerkingen: