dinsdag 14 december 2010

Kraampakket in de tijd & ruimte van Stille Verwachting

Dinsdag 14 december 2010

Het Stiltecentrum in het Ontmoetingscentrum van Stenden hogeschool te Leeuwarden is in deze Adventsweken ingericht met het oog op de Stille Verwachting. Advent is dromen dat Jezus zal komen. We zijn ook in onze onderwijsgemeenschap in deze laatste weken vóór Kerst in afwachting van de geboorte van het Kerstkindje. Want ook dit jaar zal het weer Kerstfeest zijn.

En zoals dat bij aanstaande moeders en vader te doen gebruikelijk is, worden ook in onze hogeschool de voorbereidingen getroffen voor de aanstaande geboorte. Eén van de elementen van voorbereiding is de aanschaf van het kraampakket. Alles moet immers gereed zijn als de geboorte van het kindje zich aandient.

En Stenden is er klaar voor. Kijk één dezer dagen maar eens even in het Ontmoetingscentrum. Daar zul je het vinden. Het kraampakket in het Stiltecentrum. Alles lijkt gereed. Een uitgebreid babypakket van bijvoorbeeld handdoeken, sokjes, rompertjes, schoentjes, een mutsje en een zuigfles liggen keurig geordend klaar voor gebruik. Hier en daar enkele kerstboomballen en hulstbladeren, als vertegenwoordigers van andere symbolen waaraan wordt gedacht bij de feestdagen rond kerst.

Over de kleuren van de gedrapeerde liturgische kleden is goed nagedacht, zie ik. Het kraampakket ligt op een paars kleed. Paars, de kleur van Advent. De feestkleur rood vraagt aandacht tegen de achtergrond van het wit. Wit, de kleur van Kerst. En wie heel goed kijkt, ziet een kinderkledinghanger met een heel klein rond houten blokje rond de metalen ophanghaak. Op dat ronde houtblokje zie ik een figuurtje: een koningskroon. Het is dus een kledinghanger voor een koningskind. We verwachten immers het Koningskind.

Boven het kraampakket hangt de ster van Bethlehem. Het is de ster, die ruim 2.000 jaar geleden opkwam in het Oosten, en die de drie Wijzen uit het Oosten duidelijk maakte dat er iets groots ophanden was.

"Advent is dromen dat Jezus zal komen,
dromen van vrede voor mensen van heden.
Advent is dromen dat Jezus zal komen.
"

Geen opmerkingen: