vrijdag 10 december 2010

Andries de Vries exposeert in Stiens

Vrijdag 10 december 2010

Tot en met 31 december 2010 exposeert de Gemeente Leeuwarderadeel in de ontvangsthal van haar gemeentehuis te Stiens een aantal schilderijen van Andries de Vries. Deze in 1955 te Terzool geboren kunstschilder woont sinds 1990 in het eveneens Friese Jelsum, gelegen tussen Stiens en Leeuwarden. De Vries denkt dat hij het gevoel voor tekenen van zijn vader heeft meegekregen.

Andries de Vries is een realist in denken en schilderen. Hij ziet op grond van zijn levenservaring de dingen in het leven niet mooier dan ze zijn. Abstracte kunst mag dan volgens hem soms best leuk in een ruimte staan, maar De Vries ziet daar de zin niet van in. De bijzondere realistische beelden uit het leven weergeven en benadrukken; dàt heeft zijn voorkeur.

Hij schildert met olieverf op doek of op paneel zowel stillevens, portretten, dieren, natuur als taferelen. Andries de Vries is het type van: “wat zijn ogen zien, maken zijn handen”. Voor de moderne variant van het welbekende leesplankje “aap–noot–mies” maakte hij het schilderij “schapen”.

In 1985 heeft een oude kunstenaar hem enige basislessen bijgebracht. Als autodidact heeft Andries de Vries zichzelf de techniek van het olieverfschilderen aangeleerd. In 2008 heeft hij van een fijnschilder les gehad voor het fijnere schilderwerk. Vervolgens had De Vries les van Jaap van Dijk voor het meer lossere werk. Door deze leermeesters weet hij inmiddels voor zijn eigen schilderwerk de juiste mix te realiseren. “Het mooie van schilderen is dat je op diverse manieren uit eigen interpretatie kúnt weergeven wat je ziet”, aldus Andries de Vries.

Geen opmerkingen: