dinsdag 28 december 2010

Alleen maar stilte, sneeuw en ijs

Dinsdag 28 december 2010

Het is al wel mogelijk: "op redens oer fan Alde Leie nei Feinsum", ofwel schaatsen van Oude Leije naar Finkum. Schaatsen over delen van de Elfstedenroute is mogelijk. Maar een Elfstedentocht op de schaats zit er beslist nog niet in.

Het waterschap "Wetterskip Fryslân" houdt de gemalen in de Friese polders deze ijswinter zo lang mogelijk buiten werking. Het lozen van het water uit de Frieze boezem in het IJsselmeer en in de Waddenzee is stopgezet. Omdat er de afgelopen dagen geen neerslag van betekenis is gevallen en de vorst na lichte dooi steeds terugkeert, blijft het waterpeil in de Friese boezem op acceptabele hoogte.

Door het stopzetten van de watergemalen wordt voorkomen dat het natuurijs schade zou oplopen. Door de iets hogere temperatuur (rond het vriespunt) van de afgelopen dagen moet het waterschap echter hier en daar en af en toe even de gemalen in werking stellen, om het door de incidentele dooi opkomende grondwater uit de ondergrond af te voeren waar dat nodig zou zijn. Zo wordt wateroverlast voorkomen en houden de bewoners in de Friese polders hun voeten droog. Voor Wetterskip Fryslân is het elke ijswinter weer een kwestie van het vinden van een acceptabel evenwicht tussen maximaal waterpeil en maximale ijsdikte. Een wankel evenwicht, waarbij veel ogen zijn gericht op de beslissingen die het waterschap in dezen neemt.

Maar nu weer terug naar de Elfstedenroute. Ik sta op de brug van de Langedyk tussen Alde Leie en Feinsum, vlakbij Stiens. Vanuit het westen en het noorden komt de Feinsumer Feart, om hier onder de brug door te duiken en in zuidelijke en verderop in oostelijke richting verder te gaan naar Feinsum, om uiteindelijk bij Bartlehiem uit te monden in de Dokkumer Ee. Het is hier ijzig stil op de Feinsumer Feart. In de verre omtrek geen auto, geen fietser, geen wandelaar en geen schaatser.
Alleen maar stilte, sneeuw en ijs.

Hoe anders zal het op deze plek zijn als hier weer eens Elfstedentochtschaatsers deze smalle vaart zullen passeren. Duizenden schaatsers zullen ooit weer hun heroïsche tocht starten en misschien volbrengen, op één dag over meer dan 200 kilometer ijs, door 11 Friese steden en tientallen dorpen, gehuchten en buurtschappen, met links en rechts op ijs en oever de honderdduizenden toeschouwers, die door hun enthousiasmerende aanwezigheid de schaatsers over het ijs stuwen, zoals het boezemwater binnenkort weer via molens en gemalen door de Friese polders stroomt. Voorwaarts, altijd maar voorwaarts. Maar vandaag dus niets van dat alles.
Alleen maar stilte, sneeuw en ijs.

Geen opmerkingen: