woensdag 3 november 2010

Tiltsjepaad in Stiens

Woensdag 3 november 2010

Door de Stienser woonwijk het Aldlân loopt de Kletsefeart. Aan de noordzijde van de Kletsefeart ligt de woonstraat Brêgeleane en aan de overzijde van de Kletsefeart liggen de zuidelijke woonstraten Skûtsje en Boeier in elkaars verlengde. Op de plaats waar de Boeier afsplitst van het Skûtsje begint ook het Tiltsjepaad. Dit wandel- en fietspad gaat vanaf hier in noordelijke richting met een houten brug over de Kletsefeart. Als je aan de noordzijde van de Kletsefeart komt, kun je je weg nog vervolgen over het Tiltsjepaad. Je steekt dan namelijk de Brêgeleane over en dan kun je het Tiltsjepaad blijven volgen in noordelijke richting, totdat die eindigt bij de haaks erop liggende woonstraat Mienskar.

De aanduiding Tiltsjepaad kwam al voor in een 19e eeuwse, op verkoop gerichte advertentie. De nabij het toenmalige Aldlân liggende Tiltsjepaad lag indertijd in meer noordelijke richting, dichtbij de Feinsumer Feart, de vaart die vanuit Finkum naar de Dokkumer Ee stroomt.

De aanduiding "tiltsje" is het verkleinwoord van een "tille", wat een eenvoudig, hoog brugje is met aan beide zijden een brugleuning. De houten brug die nu deel uitmaakt van het Tiltsjepaad, is allesbehalve een "tiltsje" en ook geen "tille", maar veel eerder een "brêge", zoals we dat in Fryslân noemen. Bij de huidige omvang van deze brug over de Kletsefeart zou dit Tiltsjepaad dus eigenlijk "Brêgepaad" moeten heten, maar ja, we hebben hier ook al de Brêgeleane en Tiltsjepaad is een meer op historische gronden gewenste aanduiding, die daarmee verwijst naar de historie van deze streek.

Geen opmerkingen: