zaterdag 13 november 2010

SRK-werkgroepen van start met Tsjernobylproject

Zaterdag 13 november 2010

Stichting Rusland Kinderhulp (SRK) is één de van de initiatiefnemer van het project "Tsjernobyl 25 jaar na dato", zulks ter herinnering aan het feit dat het op 26 april 2011 al weer 25 jaar geleden is dat de wereld werd opgeschrikt door de kernreactorramp van Tsjernobyl. Samen met het Landelijk Platform hulp aan Tsjernobylkinderen, met VUconnected en met het Nederlands Bijbelgenootschap organiseert SRK een herdenking tijdens de landelijke manifestatie van 23 april 2011 in de Christelijke Hogeschool Windesheim te Zwolle.

Vanmorgen om 9.30 uur opent SRK-voorzitter Klaas Koops de landelijke ontmoetingsdag voor alle plaatselijke werkgroepen van deze humanitaire hulp-stichting. Deze projectstart-bijeenkomst wordt gehouden in kerkelijk centrum Trias te Meppel, waar we te gast zijn bij de SRK-werkgroep Meppel. Vandaag krijgen alle aanwezige SRK-werkgroepen informatie over met name de aanleiding, de doelen en de plannen met betrekking tot deze landelijke Tsjernobyl-herdenking in 2011. Als leden van het "Landelijk Comité Tsjernobyl 25 jaar na dato" wonen wij deze bijeenkomst bij om die informatie te verstrekken, teneinde landelijk en regionaal goed van start te kunnen gaan met dit bijzondere project. Volgend jaar willen we op nationaal niveau maximaal aandacht vragen voor de negatieve, maar zeker ook de positieve gevolgen van de Tsjernobyl-ramp. Ons accent komt te liggen op de ooggetuigen van de ramp, op de kracht van het Nederlandse vrijwilligerswerk in dezen en op de solidariteit(sgedachte) die Nederlandse en Witrussische gezinnen heeft doen verbinden en die (lands- en andere) grenzen heeft doen vervagen.

Het eerste deel van het programma is een presentatie van medecomitélid Geert Metselaar, adviseur van het SRK-bestuur. Geert vertelt over de plannen die in internationaal verband worden ontplooid door de Duitse organisaties "Internationales Bildungs- und Begegnungswerk Dortmund" en "Eustory AISBL Hamburg", het Geschiedenis Netwerk voor Europese Jongeren. Metselaar vertelt onder andere over een boekpresentatie, een herinneringstentoonstelling die we ook naar Nederland halen, een internationale conferentie in het Witrussiche Minsk, een seminar in Berlijn, de Dortmunder Erklärung, de Deutsche Kirchentag die in dit teken komt te staan, het concert van de Berliner Phylharmoniker, de bijeenkomst met de Deutsche Bundestag, de Vredesmars van Minsk naar Genève en over nog veel meer activiteiten.

Daarna verzorg ik een presentatie over mijn functie als lid van het Landelijk Comité Tsjernobyl 25 jaar na dato. Doel is dat de Nederlandse organisaties die ik in dezen vertegenwoordig optimaal aansluiting vinden op dit landelijke herdenkingsproject. Ik vertel over de participatie van VUconnected, het samenwerkingsverband van de Vereniging VU-Windesheim, de Vrije Universiteit, VU-medisch centrum, GGZ inGeest en de Christelijke Hogeschool Windesheim, die onder andere haar Zwolse locatie beschikbaar stelt voor deze landelijke herdenkingsdag. Behalve op deze herdenkingsdag in Zwolle zullen voor en na deze dag ook her en der in het land VUconnected-activiteiten in den lande worden georganiseerd. De andere organisatie die ik in dit landelijk comité vertegenwoordig, is het Nederlands Bijbelgenootshap, dat deze herdenkingsactiviteiten middels fondsenwerving mede verdieping zal geven met een bijbelverspreidingsproject in Wit-Rusland, in samenwerking met het Witrussische Bijbelgenootschap.

Tijdens het tweede gedeelte van deze bijeenkomst in Meppel inventariseren we wat de diverse SRK-werkgroepen inmiddels aan ideeën voor hun regio hebben gegenereerd om optimaal aan te sluiten bij deze landelijke herdenking. Daarbij proberen we zoveel mogelijk landelijke, regionale en lokale afstemming te realiseren en geven we elkaar tips en suggesties om de door ons verder uit te werken activiteiten optimaal op elkaar te laten aansluiten. Mooi is het om te constateren hoe gemotiveerd de aanwezige werkgroepsleden zijn om er met elkaar volgend jaar iets moois van te maken. We verwachten dat deze herdenkingsactiviteiten en het feit dat het dan precies 25 jaar na dato is, veel media-aandacht zal krijgen. Verwacht mag worden dat het enthousiasme van de vertegenwoordigers van alle deelnemende organisaties garant zal staan voor een indrukwekkende herdenking.

Geen opmerkingen: